АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛИПСА НА КВОРУМ ПРЕКРАТИ ЗАСЕДАНИЕТО НА ПАРЛАМЕНТА

Народно събрание
11.11.2020 / 15:22

Заседанието на Народното събрание беше прекратено след поименна проверка в залата, поискана от БСП. При необходими 121 народни представители регистрирани бяха 116 депутати, от тях 4-ма онлайн.

Поради прекъснатото заседание парламентът не успя да гласува окончателно промените в Кодекса на труда, които предвиждат годишният извънреден труд се увеличи от 150 на 300 часа. Това беше и причината Филип Попов от БСП да поиска поименна проверка:

„Това са изключително важни параграфи, искате да увеличите извънредния труд от 150 на 300 часа незнайно по какви причини. Моля да не бъда преброяван против волята ми. А поименната проверка да се извърши чрез прочитане по азбучен ред на списъка с присъстващите в залата“.

По-рано днес заседанието на парламента започна с кворум от 121 депутати. За пръв път днес регистрацията беше извършена съгласно новите правила в правилника, които бяха приети в петък и според които народни представители под карантина могат да участват в заседанията виртуално. .

116 се регистрираха в зала. Всички 5-ма народни представители, които се регистрираха онлайн, са депутати от ГЕРБ - Александър Ненков, Анна Александрова, Пламен Нунев, Митко Полихронов и Младен Шишков.

Някои от тях се регистрираха от болнични стаи.

БСП поиска изслушване на здравния министър Костадин Ангелов във връзка със ситуацията в здравната система и пандемичната обстановка.

Предложението не беше подложено на гласуване, защото по думите на председателя на НС Цвета Караянчева не е отправено според правилата.

Против се обявиха от ГЕРБ. Лидерът на парламентарната група на управляващата партия Даниела Дариткова упрекна БСП заради поредния опит да саботират кворума.

„Продължавате да се криете в кулоарите на Народното събрание и се явявате тук, само когато ние успеем с усилия да осигурим кворум. Не ви ли е неудобно от колегите, които представяме от болничните стаи, на кислородно лечение?!. Не ви ли е неудобно от българските граждани, що за опозиция сте вие?! Ако бяхте отговорни, щяхте да позволите на нас, които можем да лекуваме, да бъдем там, на първа линия, и да бъдем полезни. А не да стоим тук, защото вие смятате, че задължението на народния представител е да дойде да се регистрира, за да вземе надница и отново да отиде да саботира всички дейности в държавата“, подчерта Дариткова.

Георги Свиленски от БСП припомни ситуацията от петък, когато социалистите оспориха кворума и се водиха спорове заради поименната проверка:

„Г-жо председател, в петък заседанието е нелегитимно и Вие го знаете много добре. При поименната проверка в залата присъстваха 118 народни представители. Вземате нелегитимно решение на същата тази дата със същото това мнозинство за начина на функциониране на НС днес. Днес продължавате да го нарушавате, днес отново нямате кворум, 121 минус петте колеги, които сте ги изнасилили да бъдат на мониторите, отново нямате кворум, отново искате да покажете и да погазите българския парламентаризъм“.

На днешното си заседание депутатите окончателно въведоха ограничения при употребата на изделия за пушене, различни от тютюневите. Промените в Закона за закрила на детето, внесени от партия „Воля“, бяха приети единодушно.

Вредите, които продуктите от тютюн са с неясен произход и субстанция могат да нанесат върху подрастващите са сериозни, изтъкнаха вносителите. Този тип продукти стимулират децата да ги използват в неумерени количества и това засилва вредата върху живота и здравето им.

Различни тютюневи изделия според поправките са всички субстанции и изделия на базата на билки, растения или плодове, които не съдържат тютюн и могат да бъдат консумирани чрез нагряване или горене. Промените предвиждат глоби от 300 до 500 лева и имуществена санкция от 2000 до 4000 лева.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев