АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОДЪЛЖАВАТ ДИСКУСИИТЕ ЗА ВТОРИТЕ ПЕНСИИ ОТ УНИВЕРСАЛНИТЕ ФОНДОВЕ

Пенсии
11.11.2020 / 15:13

Дългоочакваният законопроект за промени в Кодекса за социално осигуряване, които регламентират фазата на изплащане на пенсиите от допълнителното задължително пенсионно осигуряване от частните фондове, вече е факт. Социалното министерство публикува проекта за обществено обсъждане след продължили близо две години дискусии. С него се предвиждат видовете пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове. В тях задължително се осигуряват всички родени след 31 декември 1959-а година.

Налага се Народното събрание в спешен порядък да гласува законопроекта, тъй като наближава времето, в което първите осигурени в така наречения втори пенсионен стълб ще придобият право на допълнителна пожизнена пенсия за старост. Първи ще ги получат през есента на 2021-ва година близо 17 000 жени, родени през 1960-а година, а през 2024-а – мъжете.

Осигуряването в универсалните фондове стартира през 2002-ра година за родените след 31-ви декември 1959-а. До момента на дневен ред беше фазата на натрупване на средства във фондовете по индивидуалните партиди на осигурените. Сега вече дойде моментът с уреждане на така наречената фаза на изплащане. Тя е в пряка връзка с размера на натрупаните средства по партидите и естествено поставя въпроса за размера на пенсията – не само на втората, но и на първата, тоест тази от Националния осигурителен институт, защото тя се редуцира с определен процент заради факта, че човек има вноски във втория стълб.

Асоциацията на индустриалния капитал в България смята, че като цяло така предложеният законопроект урежда добре фазата на изплащане на вторите пенсии от универсалните фондове и му дава подкрепата си, но заедно с някои препоръки. Председателят на организацията Васил Велев заяви, че един от основните въпроси е връзката между възможността човек да промени осигуряването си, ако желае, и редукцията на пенсията от първия стълб:

"Би било добре периодът, в който ще се отвори прозорецът за прехвърляне на партидите от пенсионни фондови в НОИ да бъде синхронизиран с началото на корекцията на коефициента на редукция. Той ще бъде коригиран, но от 1-ви септември, когато започне изплащането, така прехвърлянето на партидите ще се извършва в условия на неинформираност на хората, преди да е коригиран този коефициент... Капиталовите стълбове са допълващи, а не конкуриращи първия стълб. Възможността за прехвърляне трябва да е до последния момент, до момента на пенсиониране".

Велев коментира, че значението на така наречените капиталови стълбове – втория задължителен и третия доброволен, ще нараства във времето, защото демографската картина и тенденции са такива, че все по-малко работещи ще плащат пенсиите на все повече пенсионери:

"Затова трябва хората да спестяват за пенсия, докато са млади... За тези по-малко от 20 години универсалните пенсионни фондове са спечелили за клиентите си на 4,7 млрд. лева".

Относно предоставяните пенсионни продукти те са стандартни за капиталовите пенсионни схеми:

"С течение на времето все повече пенсии от втория стълб ще бъдат пожизнени", посочи Велев.

Според него има още един останал засега неуреден въпрос:

"Въвеждане на мултифондове, т.е. фондове с различни стратегии - балансиран, консервативен и агресивен".

КНСБ настоява в най-скоро време социалните партньори да получат възможност да изкажат официално становищата си и да направят своите предложения преди внасянето му в парламента. Синдикалистите приветстват заложената гаранция, че ако в партидите на осигурените натрупаният капитал по някакви причини, например кризи или лош капиталов пазар, е по-малко от сумата на брутните вноски, постъпили чрез Националната агенция за приходите, то пенсионното дружество за своя сметка ще допълни сумата до нивото на сумата от брутните вноски, постъпили на името на всеки осигурен.

От синдиката обаче отправят и редица критики. Ася Гонева, национален секретар на КНСБ и член на Надзорния съвет на НОИ, заяви, че според синдиката вярното решение е правото на избор на хората да е към момента на придобиване на правото на пенсия в солидарната система. От КНСБ критикуват и това, че законопроектът запазва обвръзката на правото от втория стълб единствено с навършването на възраст. Нонсенс е според КНСБ да не си придобил основната си пенсия, а да получаваш допълнителна, тоест се пита какво всъщност допълва тя:

"Колкото по-близка е тази възможност към момента на придобиването на права, толкова повече човек ще може да направи своя информиран избор. Законопроектът поддържа възможността на момента на настъпването на правото от втория стълб - единствено през навършването на възраст. Известно е, че основната пенсия, над която вторият стълб трябва да надгражда, може да бъде получена при изпълнени условия за възраст и осигурителен стаж. Считаме, че това трябва да бъде направено, защото иначе се напуска идеологията на втория стълб - да получиш добавка, а да няма на какво да я добавиш".

От синдиката имат притеснения във връзка с множеството предлагани пенсионни продукти:

"Да се мерят права и някои продукти през минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, като продукт на втория стълб, а да се ползва гаранцията от първия стълб, някак не ни се вижда много разумно", уточни Гонева.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев