АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗОРАН ЗАЕВ ПРИСТИГА В СОФИЯ ЗА СРЕЩА С БОЙКО БОРИСОВ

Бойко Борисов и Зоран Заев
10.11.2020 / 07:56

Македонският премиер Зоран Заев пристига лично в София за среща с Бойко Борисов. Това съобщи късно снощи македонската телевизия "Сител". Информацията все още не е потвърдена от българското правителство.

Разговорите бяха планирани да се проведат по видеоконферентна връзка и двамата да бъдат съдомакини на срещата на върха на страните от Берлинския процес. Участие ще вземе и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Възможен ли е пробив в разговорите между София и Скопие за преговорната рамка на Република Северна Македония - това е основният въпрос, който всички си задават преди началото на днешната среща.

В последната си публична изява Зоран Заев обвини България, че нарушава Договора за добросъседство, след като страната ни уведоми Еврокомисията, че ще наложи вето на преговорната рамка за Скопие.

"Има първа блокада от България. Член втори от Договора за добросъседство и сътрудничество с България казва много прецизно как България ще подкрепя Република Северна Македония за присъединяването й към Европейския съюз. И определено днес е нарушен."

Вчера видеоконферентни разговори проведоха и външните министри на България и на Република Северна Македония, Екатерина Захариева и Буяр Османи. Захариева предупреди:

"Ако се изпълнява добросъвестно и не се търсят начини за заобикаляне или неприлагане на разпоредбите му, има всички гаранции да се решат отворените въпроси."

Позицията на България за преговорната рамка ще бъде изразена официално на 17 ноември, когато е насрочен Съветът по общи въпроси. В рамките на срещата на върха на Берлинския процес днес ще бъдат ще бъдат подписани две декларации - едната съдържа план за действие за създаване на общ регионален пазар, който да подготви Западните Балкани за общия европейски пазар, а втората описва зеления дневен ред на региона в съответствие със "зелената сделка" на Европейския съюз.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев