АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КРАЯТ НА 2020Г. СКОПИЕ НЯМА НИКАКВА СВЪРЗАНОСТ СЪС СОФИЯ, НО ИМА ГРАНИЧНИ ПИРАМИДИ С ЮГОСЛАВИЯ

Гранична пирамида предупреждава, че влизате в СФРЮ – ноември 2020 г.
09.11.2020 / 19:11

На самата българо-македонската граница и до момента стоят пирамиди с надпис, предупреждаващ, че влизате на територията на държава, която от 30 г. не съществува: СФРЮ – бивша Югославия. Повечето от тях са на видимо място, като тези недалеч от граничния пункт Деве Баир – Гюешево, предаде репортер на БГНЕС.

Никой не може да се заблуди – върху всяка една от пирамидите ясно си личи номерацията и локацията. На нито една от тях няма следи от заличаване на стария югославски надпис и изписването на името на новата македонска държава. Няма следи от нито едно от имената на страната РМ – Република Македония, както се провъзгласи при обявяването на независимостта си през 1992 или пък сегашното наименование РСМ – Република Северна Македония.

За да има пълна хармония с “югославското присъствие” от границита до първия град Крива Паланка пътувате по тесен, на места разкопан и с опасни завои път. 30 години след разпада на бивша Югославия тук не е поставен и един квадратен метър асфалт. За същия период Македония откри нови гранични пунктове с Гърция, Албания и Сърбия и има пълна инфраструктурна свързаност – жп и магистрали с Гърция и Сърбия.

При последния ребалнс на държавния бюдзжет правителството в Скопие “оряза” предвидените средства за изграждането на пътя до България, по-известен като Коридор №8.

За изграждането на Коридор №8 са подсигурени и европейски средства, но те не се използват. В средата на месец септември министърът на транспорта и съобщенията Благой Бочварски без притиснения съобщи, че парите, предназначени за изграждането на трасето Куманово – Беляковце ще бъдат пренасочени. Проектът е спрян, а изпълнителят се е оттеглил и парите за реализацията му стоят неизползвани. Министърът съобщи, че предвидената в бюджета сума за тази част от Коридор № 8 ще бъде съкратена след извършването на ребаланс на бюджета.

Днес, ноември 2020 г. имаме само една 17-годишна напълно изградена жп-митница от българска страна, която не е работила и пет минути, и тунел без релси, прокопан преди седем десетилетия. Това е единственото от Коридор № 8, свързващ България, Северна Македония и Албания, предава кореспондентът на БГНЕС за региона. В кюстендилското село Гюешево на гарата свършват релсите, които трябва да свържат първо София със Скопие, а по-нататък железницата да стигне до Албания и Адриатическо море.

Тунелът е на около километър от гарата – нещо като корито, прокопано в склона, завършващо с входната му арка, облицована с плочки. От македонска страна излиза в местността Димов хан над село Узем. Разстоянието от Гюешево дотам по права линия е близо 3 километра. От тях от българска страна са прокопани 600 метра, а дали и колко са от македонска, не е ясно.

От македонска страна входът на тунела се е срутил, макар и външно да изглежда, че е укрепен добре. В подстъпите му има свинарник, а непосредствено преди входа – блато. Тунелът излиза на 5 км след ГКПП Деве баир и до него се достига по черен път на 1.5 км вдясно от разклона за село Узем.

Тунелът е замислен още през XIX в., но изграждането му започва едва през 1942 година.

Скопие и София остават единствените европейски столици, които нямат никаква инфраструктурна свързаност – нито магистрала, нито жп-линия, нито въздушна линия. А от началото на тази година РС Македония дори няма посланик в София – в страната, с която трябва да отвори пътя си към ЕС.

БГНЕС

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев