АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИВО ИВАНОВ: В ТОЗИ МОМЕНТ САЩ СА ЕДИН СКЛАД ЗА БАРУТ

Протести и агресия след смъртта на Джордж Флойд
09.11.2020 / 12:47

Напрежението тук е осезаемо. 320 млн. американци живеят тук, а има 340 млн. оръжия в частни ръце. 9 ноември е Международният ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията.

Журналистът и писател Иво Иванов, който над 30 години живее в САЩ, разказва за проявите на расизъм на фона на убийството на Джордж Флойд в Америка преди няколко месеца, както и за реакциите на американците след резултатите от президентските избори. Иво Иванов коментира настроенията на разделение в Щатите, още от лятото, след бурните протести срещу проявите на расизъм.

Победата на Байдън?

"Джо Байдън е напът да спечели 306 електорални вота, което донякъде е игра на крамата/съдбата – точно с толкова Тръмп победи Хилари Клинтън преди 4 години" – каза Иво Иванов и разясни ролята на електорите (538 души), т.нар. "електориален колеж", за демократичния избор на президент. Той не вярва самата Републиканска партия да позволи това. "В този момент САЩ са един склад за барут и е достатъчна една-единствена клечка... Затова не вярвам това да се случи. По-реално е Тръмп да мобилизира своя легален екип от юристи и да се опита в ключови щати да предизвика резултатите от изборите, което, според мен, е обречено на неуспех."

Рекордна избирателна активност

"Ентусиазмът не се дължи на харизмата на Джо Байдън. Ентусиазмът се дължи на антитръмпистките настроения. Хората излязоха на улиците. Тук съм от 30 години, присъствал съм на 8 президентски избори, но нито веднъж не съм виждал подобно нещо – хората в цяла Америка да излязат по улиците и да празнуват 12-14-16 часа... Това не се дължи на Байдън – дължи на факта, че хората искаха да видят Тръмп да напуска Белия дом." На практика вотът е отрицателен.

След еуфорията

"Трябва да погледнем в огледалото и да си дадем сметка, че американците са напълно раздлени. Байдън вчера каза точно необходимите думи, че е време САЩ да имат президент на всички американци, а не самона половината от тях."

Протести и агресия след смъртта на Джордж Флойд

"Напрежението тук е осезаемо. 320 млн. американци живеят тук, а има 340 млн. оръжия в частни ръце... Всичко е прапаст между левите и десните – няма нищо в центъра. Това, което правеше Америка толкова вълшебна и толкова напреднала, беше идеята, че хора от различни вероизповедания, раси, култури, разбирания и убеждения, могат да живеят в хармонично съжителство. Днес всичко е боядисано в синьо или в червено, изчезнаха оттенъците...

Америка е в състояние на Студена гражданска война – обобщи Иво Иванов и даде подробности за враждуващи лагери на крайнолеви и крайнодесни паравоенни групировки: "Разделението на хората е по партийна принадлежност, но има и расови оттенъци. То днес е мотивирано не толкова от количеството на меланин в кожата – има много фактори и интереси зад тази внушителна фрагментация на американското общество. Може би най-значителният фактор е огромната пропаст, която се образува там, където някога е имало средна класа." Иванов направи паралел с Френската революция от XVIII век.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев