АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИВАН ДИМИТРОВ: ХРОНИЧНИТЕ ПАЦИЕНТИ СА ЗАЛОЖНИЦИ НА COVID-19, ГОТВЯТ ПРОТЕСТ

Иван Димитров, председател на Български пациентски форум
09.11.2020 / 08:40

"Не знам защо се прави това. В България всичко, когато става дума за здравеопазване, се прави на парче и повече с политика, отколкото да се взема предвид становището на експертите", Иван Димитров, председател на Български пациентски форум, в коментар за преструктурирането на Клиниката по трансплантации и нефрология в "Александровска" болница в Covid отделение.

По думите му трябва да се прави здравна политика, базирана на мнението на специалистите, а не да се вкарва политиката в здравеопазването.

"Covid-19 е вирус, не го отричаме, но държавата хвърля целия си ресурс единствено и само за лекуването на пациенти с коронавируса. Починаха много хронични пациенти през това време", подчерта Димитров.

Български пациентски форум е изпратил писма до всички държавни институции, в които изказват несъгласието си с преструктурирането на много болнични отделения в Covid отделения:

"Хроничните пациенти стават заложници на коронавируса", категорично заяви той и уточни, че тяхното предложение е да бъдат създадени 4 или 5 болници само за лечение на Covid-19, които да бъдат оборудвани със специалисти и техника, за да не се спира лечението на хроничните пациенти.

Димитров заяви, че ще алармират и европейските институции затова, защото в България не се чува позицията им:

"Не само нас, а и нашите лекари и специалисти, които ни наблюдават".

Пациенти са готови на протестни действия, посочи още Димитров и изказа надежда държавата да ги чуе, за да не се стигне до това.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев