АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП НЯМА ДА УЧАСТВА В ОБСЪЖДАНЕТО НА БЮДЖЕТА В НС

Народно събрание
06.11.2020 / 15:36

БСП няма да влезе в пленарна зала и да участва в обсъждането на бюджета. Това обяви зам.-председателят на парламентарната група на левицата Крум Зарков на брифинг в парламента. Възраженията им са както по параметрите на бюджета, така и по начина, по който обсъждането му влиза в дневния ред:

„Парламентарната група на БСП няма да подкрепи бюджетите на управленско безсилие, които ни се предлагат от правителството. И тъй като управляващите и мнозинството им го знаят, прилагат невиждани досега методи за силовото му прекарване през българския парламент, но не по този начин. Не по метода на джипката, вкарана в парламента“.

Преди това депутатите се скараха заради днешната програма в парламента, която в последния момент беше променена. На председателски съвет тази сутрин е решено в дневния ред да влязат бюджетните закони на първо четене - на ДОО, на НЗОК и за държавния бюджет. От БСП реагираха остро на ситуацията в пленарна зала, тъй като близо час депутатите не успяваха да съберат нужния кворум.

Последваха и продължителни пререкания заради поименна проверка.

От БСП обявиха още, че ще поискат от компетентните органи информация дали управляващите са осигурили кворум с депутати, поставени в карантина.

Иван Ченчев заяви: „Ние настояваме това да се случи в спешен порядък, защото всеки един от нас, всички народни представители, е нормално да се притесняваме за здравословното си състояние. Не искаме нищо повече, освен да работим в безопасна среда. Дали това е така и дали към момента на регистрация днес е имало карантиниран народен представител, трябва да ни каже министърът“.

Минути преди 10 часа се регистрираха 121 народни представители и промяната в дневния ред беше гласувана.

Социалистите поискаха бюджетните закони да отпаднат, тъй като се нарушава правилникът на Народното събрание.

Филип Попов от левицата посочи мотива, че „нашият правилник предвижда, че докладът по съответния законопроект за първо четене следва да бъде внесен в пленарна зала не по-рано от 24 часа от гледането му на комисия“.

„Този срок не е изтекъл. Моля да се спазва правилникът и тази точка да отпадне“, настоя той.

Съпартиецът на Филип Попов Георги Свиленски обвини управляващите, че нарушават правилника и действат по заповед:

„Не може да се гледа нещо в зала, преди народните представители да имат докладите 24 часа по-рано. Разбирам, че трябва господин Борисов да изкара още някой и друг месец във властта. Мисля, че понеделник, вторник, сряда, четвъртък, има достатъчно време да се запознаят народните представители, за да гласуват както трябва - по съвест, а не както трябва - по заповед“.

Предложението на БСП не беше прието и бюджетните закони останаха в дневния ред. Поименна проверка, поискана от ГЕБ, установи 130 депутати в залата.

Преди това обаче председателят на НС Цвета Караянчева настоя да бъдат отбелязани и червените депутати, които към момента бяха там. Левицата оспори и проверката.

Таско Ерменков и всички включени в нея депутати от БСП поискаха да бъдат извадени от списъка с присъстващи народни представители:

„Кворумът ви не е легитимен в момента по начина, по който го установиха с тази поименна проверка“.

В отговор председателстващият заседанието Валери Симеонов заяви:

„Това, което лично аз видях, както и над 100 народни представители – вашето тяло беше в тази зала. Вашето тяло го видях лично“.

От ДПС също изразиха несъгласие с поименната проверка.

„Превръщането на поименната проверка само и свеждането ѝ до физическо присъствие в залата означава, че вие приемате да отнемете свободната воля на народните представители да заявят своето участие в тази поименна проверка. И го правите, забележете, за приемането на основния закон на Републиката годината, няма друг по-важен от Законът за бюджета“.

Караянчева бе категорична, че правилникът е спазен:

„Когато цитирах имената на тези колеги, те бяха в залата и бързаха да излезнат през вратата. Направете справка със стенограмата“.

От БСП обявиха, че ще сезират Конституционния съд за нелегитимната според тях проверка на кворума.

Левицата поиска от здравния министър Костадин Ангелов, който също бе в залата, справка за броя на болните и карантинираните депутати, която им бе отказана.

След това заседанието продължи с промените в Закона за извънредното положение.

По-рано депутатите приеха да отпадне парламентарния контрол, в който трябваше да участват вицепремиерите Марияна Николова и Екатерина Захариева и четирима министри.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев