АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАКРОН ПОИСКА РЕФОРМА НА ГРАНИЧНИЯ КОНТРОЛ В ШЕНГЕН

Еманюел Макрон
05.11.2020 / 19:51

Френският президент Еманюел Макрон призова за "задълбочена реформа" на граничния контрол на Шенгенското пространство, като добави, че ще изнесе въпроса пред Европейския съвет през декември.

Той също така обяви в четвъртък, че френските власти ще увеличат нивото на гранична сигурност в Шенгенското пространство, за да "се борят срещу нелегалната имиграция".

"Силите, разположени по границите, ще бъдат удвоени, те ще се увеличат от 2400 на 4800", каза Макрон по време на посещение на прелез между Франция и Испания.

Засиленият контрол срещу незаконната имиграция е заради "нарастващата заплаха от тероризъм", каза той.

"Подкрепям задълбочено възстановяване на Шенген, за да се преосмисли неговата организация и да се подобри общата ни гранична сигурност", добави Макрон.

Предложенията, които Макрон ще отправи към страните от ЕС, ще се основават на принципи, които той изложи в писмо до гражданите преди европейските избори миналата година, каза младши министър.

В това писмо Макрон пише, че Европа се нуждае от общи гранични сили и единна служба за убежище, строги задължения за граничен контрол и всяка държава-членка да предоставя разузнавателни данни под ръководството на Европейския съвет за вътрешна сигурност.

Франция, в която се намира най-голямата мюсюлманска общност в Европа, бе засегната от поредица ислямистки нападения през последните години.

Тунизиец, който крещеше "Аллаху Акбар", обезглави жена и уби двама души в църква във френския град Ница.

Франция разположи хиляди войници, за да защити важни обекти като места за поклонение и училища, а предупреждението за сигурност на Франция е на най-високо ниво.

Установено е, че близо 628 000 граждани на държави извън ЕС присъстват незаконно в блока през 2019 г., което е с 10% повече от предходната година, показват данните на Евростат.

На повече от 717 000 граждани на държави извън ЕС е отказано да влязат.

Според Макрон заплахата от ислямисткия тероризъм е дългосрочна заплаха.

Президентът добави, че последната атака в Австрия показва, че опасността от тероризъм може да идва отвсякъде, включително от лица, изпратени от други страни.

Franceinfo съобщи по-рано в четвъртък, че Франция е започнала 187 разследвания за предполагаем насилствен екстремизъм след бруталното убийство на учителя по история Самюел Пати в Париж в средата на октомври.

Шефът на граничната полиция на Франция каза на Макрон, че има нарастване на опитите за преминаване на френско-испанската граница, тъй като тя е отворена през юни след премахването на ограниченията на COVID. Много са дошли от Алжир и Мароко.

"Трябва да засили борбата си срещу нелегалната имиграция и трафикантите, които все по-често имат връзки с тероризма", каза президентът.

Шенгенската зона се състои от 22 от 27-те държави-членки на Европейския съюз, както и Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Великобритания и Ирландия не са част от Шенген.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев