АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

”НЕЗАВИСИМИТЕ“ ДЕПУТАТИ ПОЛУЧИХА ПОВЕЧЕ ПРАВА ЗА ИЗКАЗВАНЕ СЪС СКАНДАЛ

Народно събрание
05.11.2020 / 19:21

До скандал в Народното събрание се стигна, след като с поправки в Правилника отцепилите се от БСП депутати се сдобиха с права за изказвания като на парламентарна група.

БСП и ДПС обвиниха управляващите в задкулисни игри за спасяване на кворума.

Днес се официализира един брак по сметка – така БСП охарактеризира подкрепата на управляващите за внесената от техните отцепници безпрецедентна поправка в правилника на парламента.

С нея независимите депутати получиха право да четат декларации, да разполагат с минимум 10 минути за изказване в пленарно заседание, каквото е времето на най-малката парламентарна група, включително и да могат да си удължават предварително определеното време.

От БСП възразиха остро и настояха за отпадане на точката в дневния ред.

„Ползвате всякакви прийоми, включително и достлука с попкръстьовци, с политически ренегати. Това на практика е подмяна на вота на хората. Така се купува кворум“, каза депутатът от левицата Филип Попов.

ДПС също възрази.

„Не е ли това практика на ГЕРБ - покупката на независими народни представители“, каза депутатът Хамид Хамид.

Управляващите реагираха с контра обвинения.

„Беше редно, ако вашата позиция беше национално отговорна, да влизате сутринта и да правите кворума“, каза народният представител Славчо Атанасов.

„В момента сте на път да влезете в коалиция с коронавируса. Не виждам вашия план, ако парламентът днес се саморазпусне, какъв е“, посочи депутатът Тома Биков.

Отцепниците социалисти благодариха за поправката в правилника и не видяха нищо лошо да осигуряват кворума в парламента.

„Ролята на опозицията не е да отсъства, а активно да противодейства, в полза на обществото“, каза депутатът Красимир Янков.

Към този момент независимите депутати са 17 – 10 напуснали групата на БСП, един отлъчен от ДПС и шестима депутати от „Атака“, напуснали групата „Обединени патриоти“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев