АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЪВЕДОХА ВИДЕОКОНФЕРЕНЦИЯТА В СЪДЕБНИЯ ПРОЦЕС

Съд
05.11.2020 / 15:59

Народното събрание окончателно въведе видеоконференцията в съдебния процес с гласуваните промени в Гражданския процесуален кодекс. Без дебати народните представители подкрепиха новите правила.

При използване на видеоконференцията в съдебния процес страната или неин представител ще присъства в специално оборудвано за цел помещение в друг районен съд, място за лишаване от свобода или арест, с което не се регламентира възможност ищец или адвокатът му да участват в заседанието от друго място, например от дома си, в случай че са поставени под карантина.

Окончателно се реши съдът да може да събира доказателства чрез видеоконференция. Това може да стане само по искане на страна.

Съдът служебно може да разпореди изслушване на вещо лице и по този начин разпитът на експерт чрез видеоконференция е допустимо, когато поради служебна ангажираност или други обективни обстоятелства вещото лице не може да се яви пред съда по делото и се намира извън съдебния район на районния съд, чието седалище съвпада със седалището на съда по делото.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев