АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. АНГЕЛОВ: НАВЛИЗАМЕ В СЕРИОЗНА ФАЗА НА ЕПИДЕМИЯТА, ЧАКАМЕ ВАКСИНА ПРЕЗ АПРИЛ

Костадин Ангелов
05.11.2020 / 11:30

Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът посочи, че най-важната мярка е да проявим разум и да мислим за близките и познатите си, а най-ефективната мярка е носенето на маска на закрито.

„Ситуацията в страната: от началото на седмицата до момента излекуваните пациенти с положителен тест за коронавирус са 1417. От миналата седмица до този момент, излекуваните в България са 2788. В лечебните заведения са настанени 3191 пациента, 239 от тях в интензивни отделения. Заетостта на леглата на национална база от разкритите легла е приблизително около 30%, а в интензивните отделения – около 20%.

Лекарите в страната положителни до момента са 2 664. В момента активните случаи са 1 276, от които 90 са в лечебни заведения. Само 7 са в интензивните структури“, заяви той.

Надяваме се ЕК успешно да приключи договорирането на ваксините и през април ваксините да бъдат тук за българските граждани и тези, които имат желание, доброволно да бъдат достъпни за тях и да си ги сложат, за да преодолеят по един или друг начин световната пандемия, каза министърът на здравеопазването.

„България не прави изключение от Европа и Балканския полуостров. Ние все още запазваме сравнително добри места по заболяемост и смъртност в ЕС, но това зависи от всички нас: от правилното ни разбиране за мерките и ситуацията такава, каквато е в момента. Изпитвам изключително неприятни чувства, когато виждам в интернет хора, които не спазват мерките и продължават да търсят вратички в закона, за да нарушат дисциплината. Сами си давате сметка, че това коства човешки животи. Не го правете“, призова Ангелов.

„Най-важното нещо е съзнанието, което българските граждани проявяват, и разумът, който в момента надделява и спазването на противоепидемичните мерки. Най-ефективната мярка от всички е носенето на маска на закрито – това е мярката, която спасява човешкия живот. Следващата мярка е физическата и социалната дистанция.

Препоръчваме на гражданите да избягват събирания и струпвания на публични места, да ограничат пътуванията, ако те не са необходими“, допълни здравният министър.

Нека всички български граждани, които имат симптоми на коронавирусна инфекция, които лежат в лечебните заведения, да не гледат на лекарството „Ремдесивир“ като панацея. Всеки медикамент, който се прилага и участва в терапевтичните схеми за лечение на пациенти с коронавирус, има и странични ефекти, както всеки един медикамент, който наблюдаваме, каза още проф. Ангелов.

„Имаме достатъчно количество лични предпазни средства. В момента приключихме процедури, по които ще бъдат доставени допълнителни количества, за да обезпечим нуждите на държавата с месеци напред.

Днес пристига още количество „Ремдесивир“ – 1 700 флакона, част от договорираната доставка за България за месец ноември. Следващото количество ще пристигне през другата седмица – 4 300 флакона. Нямаме недостиг на медикамента“, допълни министърът.

Всеки един пациент, който счете себе си за спешен, има право да потърси помощ във всяко спешно отделение в страната. Това е Наредба 25, която продължава да съществува, каза той.

„Нито едно лечебно заведения няма право да откаже помощ на пациент, който се самоопределя за спешен. Това е разписано в наредбата“, добави министърът.

„Разбира се ситуацията вече е по-различна от преди. В голяма част от спешните отделения: и онази вечер в Бургас, и вчера в София, като ходих по болници, влиза пациент, който е положителен. Има си протоколи за дезинфекция, изолация и извършване на работа. Затова се налага някои от пациентите, които могат да изчакат в линейката, той може да изчака. Пациент, който не може, влиза и е на първо място“, обясни той.

По думите му проблемът е, че възможностите на здравната система не са неограничени и призова българите да спазват разписаните противоепидемични мерки.

Системата е обезпечена. България е обезпечена с лични предпазни средства за 6 месеца напред, но ако натискът продължава да се увеличава, каза още министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

„Ако разумът намалява, тези месеци ще се намалят, защото количествата ще бъдат променени от направените от нас прогнози. Ако разумът надделее, ние ще победим“, заяви министърът.

„Спасението поединично вече не е решение за никого. Днес зам.-министърът на здравеопазването пътува за Шумен. Там има сериозен проблем с натиск върху болницата от много заболели, проблем с хора, които се притесняват да влязат и да лекуват тези пациенти. Трудно можем да убедим някой да влезе, защото и лекарите и сестрите са на предела на възможностите си. Другият заместник-министър пътува за Северозападна България. Ситуацията в страната е сериозна. Имаме възможността и капацитета да променим нещата и то зависи от всеки човек“, подчерта той.

Доц. Кунчев днес ще проведе разговори с експертните съвети по епидемиология и по инфекциозни болести и след това всяка една от мерките ще бъде прецизирана, добави проф. Ангелов.

„Когато издам заповеди, медиите ще са първите, които ще ги получат. Държа да подчертая, че голяма част от мерките, които доц. Кунчев предлага, вече са приложени в страната в много области, в много училища. В ежедневна връзка сме с министъра на образованието. Имаме разработени критерии“, добави министърът.

„Трябва да съобразим всяко едно решение. Отговорността е на правителството е лицето на неговия министър-председател, в лицето на министъра на здравеопазването. Всяка мярка трябва да е приложима, добре обмислена и да може да бъде контролирана, да се спазва и разбира от българските граждани, за да доведе до медицински резултат. В противен случай, мерките остават на хартия, а резултатът е нулев“, допълни той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев