АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБСЪЖДА СЕ РАЗРЕДЕНО ПРИСЪСТВИЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ 8 ДО 12 КЛАС

 Красимир Вълчев
03.11.2020 / 12:39

Обсъжда разредено присъствие в училищата на учениците от 8 до 12 клас. Не е желателно мярката да се използва в прогимназиален етап, а в началния етап мярката ще се прилага в краен случай, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев за БНТ. По думите му, мярката може да действа локално, според условията в различните училища.

"На 25 училища съм разрешил обучение в електронна среда. Продължават действията да се взимат локално, в следващите дни с министъра на здравеопазването ще дадем указания към училищата. И в момента получавам предложения за преминаване към онлайн обучение на прогимназиален етап", заяви пред БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев. Вчера той се самоизолира след контакт с COVID положителен.

Като резервен вариант се обсъжда разредено присъствие в училищата на учениците от 8 до 12 клас. Не е желателно мярката да се използва в прогимназиален етап, а в началния етап мярката ще се прилага в краен случай, коментира Вълчев. По думите му, мярката би действала локално, според условията в различните училища.

"Най-късно в началото на следващата седмица ще вземем решение за след 11 ноември. Няма да има централизирано решение, ще се съобразим със стойностите по места, всяко училище има прагови стойности за преминаване онлайн - 20% от учениците с грипоподобни симптоми. Целта ни е максимално присъствие", обясни министърът.

Според него не е възможен ефективен образователен процес с постоянно носене на маска в час.

Детските градини ще продължат да работят, те са последни в алгоритъма на затваряне на образователните институции.

Близо 650 са заразените преподаватели в училищата и детските градини. Има повишен дял на учителите, които са подали молба за отпуск. Има проблем със заместването на учителите, допълни още министърът на образованието.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев