АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БИТКАТА ТРЪМП СРЕЩУ БАЙДЪН НАВЛИЗА В ЗАКЛЮЧИТЕЛНАТА СИ ФАЗА

 Тръмп и Байдън по време на първия си дебат на 29 септември.
03.11.2020 / 08:51

В Съединените щати започва заключителната фаза на президентските избори. Битката е между настоящия държавен глава Доналд Тръмп и основния му опонент - кандидатът на демократите Джо Байдън, който е фаворит на социолозите.

Изборите преминават на фона на пандемията от ковид-19, предизвикателства пред икономиката и протести за расова справедливост. Близо 100 милиона души в Америка вече дадоха гласа си по пощата или чрез друг предварителен метод.

Анализатори определят вота като най-важния за това поколение. Кандидатите от своя страна представиха две ясно разграничени визии за страната. Републиканецът Тръмп се представя като контраст на статуквото и описва Байдън като кукла на конци в ръцете на крайно левите.

Байдън пък вижда в изборите референдум за морала на нацията. Кандидатът на демократите пое ангажимент да изцели раните на страната и описа включването му в кампанията като откликване на зов за помощ. Избиратели, дали предварително вота си в Арлингтън, на около 10 минути от Вашингтон казват, че гледат на изхода от вота с надежда:

“Да имаме лидер, на който може да имаш доверие, лидер който няма да доведе страната в стадий на дълбок упадък. Като цяло не вярвам на политиците, но сега се страхувам за страната и страната. Има много екстремизъм. По средата съм, но чисто и просто се притеснявам.“

Близо 100 милиона вече са гласували по пощата или предварително. Според наличната информация, която не обхваща цялата страна, демократите са по-активните при предварителното подаване на гласове, докато републиканците са по-склонни да гласуват днес.

„Безпорядъкът, в който бе превърната страната ни през изминалите четири години. Всички обичани от мен хора са изключително изплашени, разочаровани. Хора се разболяват, губят поминъка си. Обезпокояващо е нивото на насилие. Определено се надявам на добър резултат от вота.“

От другата страна привърженици на Тръмп казват, че той е направил невероятно добри неща за Америка.

Днес една от основите теми е кога ще научим кой печели.

По принцип преброяването на гласовете отнема няколко дни, но победителят е ясен в малките часове на следващия ден. Тази година, обаче, нагласите са за дълго чакане в продължение на дни и дори седмици, заради скокът в гласуването по пощата породен от пандемията от Ковид-19.

Американският президент се избира на базата на гласове в електоралната колегия като за победа са важни резултатите от ключови щати с неясни предпочитания, сред които тази година това са Пенсилвания, Северна Каролина и Мичиган.

По време на кампанията Доналд Тръмп на няколко пъти омаловажи сериозността на пандемията, докато Байдън обеща, ако стане президент, да работи за национално изискване за носене на маски.

В последните дни от наситената си предизборна програма по време на митинг Тръмп заяви, че може и да уволни доктор Антъни Фаучи – водещ експерт в щаба на Белия Дом за справяне с Ковид-19 след като Фаучи критикува действията на администрацията. Байдън не се забави с коментар като каза, че страната има нужда от президент, който всъщност слуша експерти като Фаучи.

Това е една от най-необичайните кампании в американската история, изцяло променена след като пандемията от ковид-19 навлезе в страната и доведе до смъртта на поне 230 хиляди, а заразените са над 9 милиона.

Пред привържениците си на митинг във Файетвил в щата Северна Каролина Тръмп описа опонента си като политик, който "ви мрази" и се определи като "аутсайдер, който ще ви защитава, както никой досега не ви е защитавал". Той има още два митинга преди началото на изборния ден.

Байдън пък заяви от Кливланд, щата Охайо, че е "време Тръмп да си стегне куфарите и да се прибере у дома". Представители на щаба на демократа съобщиха, че той ще проведе последен предизборен митинг в град Скрантън, щата Пенсилвания, а после ще се отправи към дома си в Уилмингтън, щата Делауеър, откъдето ще следи за развоя на броенето на гласовете.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев