АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. БОГОВ: ХОРАТА СА УПЛАШЕНИ И МНОЗИНА ТЪРСЯТ БОЛНИЦА БЕЗ ДА ИМА ПРИЧИНА

Проф. д-р Борис Богов
02.11.2020 / 20:37

„Страх. От всички тези пациенти, които непрекъснато звънят на телефоните на спешна помощ, това са пациенти, които са по-скоро уплашени от самата пандемия, а не които имат реална нужда от хоспитализация.“ - така изпълнителният директор на Александровска болница проф. д-р Борис Богов определи основната причина за липсата на свободни легла въпреки почти 400-те болници, 40 000 легла и факта, че само 5-6% от заразените с COVID-19 в България имат нужда от болнично лечение. По-рано днес здравният министър проф. Костадин Ангелов се закани, че лично ще провери кои болници са изпълнили заповедта му.

„Идвали са пациенти с общо неразположение, без да имат останалите симптоми за активна коронавирусна инфекция, но защото друг техен познат е бил болен. Тези хора, те още не са пациенти, са по-сигурни да бъдат хоспитализирани в болница, докато отмине този проблем, отколкото да са вкъщи. Това е благодарение и на електронизацията днес. Всеки един пациент влиза в интернет по всяко едно време, четат се различни цифри, и това всява страх и паника у хората“, допълни проф. Богов.

„В София има достатъчен брой болници и лечебни заведения, но не всички са се отзовали на апела на министъра на здравеопазването. А те трябва да го направят, защото всички сме длъжници на нашето общество и трябва да отговорим на техните нужди“, заяви той. „Само допреди 10 дни болниците, които се отзоваха на призива за разкриване на легла за COVID пациенти, бяха 13. Седмица по-късно станаха около 24. Не всички лечебни заведения на територията на София са разкрили легла за COVID пациенти. Оттам идва нашият проблем“, допълни той.

Александровска болница отдавна има пункт за диагностициране на пациенти, потвърди директорът на лечебното заведение. Там има две буферни зони, където всеки пациент може да бъде прегледан и диагностициран с бърз тест. От средата на тази седмица се въвеждат и по-достоверните РНК тестове, които са по-евтини от PCR изследването. На тези, които са за хоспитализация, при позитивиране на такъв тест се прави и PCR тест.

Александровска болница разполага с протокол за лечение в зависимост от състоянието на пациента.

За скъпото лекарство „Ремдесивир“ някои от колегите казваха, че не върши никаква работа, а то, когато се прилага по показания, при определени условия за дадения пациент, естествено, че върши достатъчно работа, коментира проф. Богов. За „Хлорокин“ няма достатъчно данни в световната медицинска литература, че е панацея. Даваме и коритикостероиди, когато се налага, обясни медикът.

В Александровска болница има 15 интензивни пациенти, като трима са интубираните, а останалите са в малко по-леко състояние, но изискват болнично лечение. Това уточни проф. Богов. Регистрирани са и трима пациенти, които са заболели повторно след прекарана инфекция при първата вълна на пандемията. Второто заразяване протича „малко по-леко, не налага хоспитализация“, според лекарят.

8 записани доброволци и още 6 стажант-лекари или студенти 5. курс помагат на медиците в университетската болница. Те изпълняват ролята на болногледачи, защото законът не позволява те да изпълняват сестрински манипулации в клиниките.

„По заповед на министъра на здравеопазването плановите операции са преустановени, но няма пациент, който да е върнат. Един пациент с херния или някаква пластика, това, разбира се, че е по-редно, когато отмине пандемията, тогава да се вършат тези неща, защото съществува известен риск при тези пациенти. Пациенти, които се нуждаят от оперативно лечение и които не могат да чакат, биват хоспитализирани и оперирани“, каза директорът на Александровска болница.

„Апелът ми е към пациентите, които са хронично болни и заради страха от коронавирусната инфекция и стоят вкъщи, а имат планувани химиотерапии и други– не стойте вкъщи“, призова той.

Източник: бТВ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев