АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

Д-Р НИКОЛАЙ ШАРКОВ: СТОМАТОЛОЗИТЕ СА ДОБРЕ "ВЪОРЪЖЕНИ" ЗА РАБОТА В УСЛОВИЯТА НА ПАНДЕМИЯ

песконференцията в Сливен
02.11.2020 / 16:05

Устната хигиена е изключително важна по време на пандемия.

Това каза на пресконференция в Сливен д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз. Той участва в семинар за профилактиката на оралните заболявания при децата до 18-годишна възраст.

По повод необходимите допълнителни мерки за дентална хигоена в условията на Ковид пандемия, д-р Шарков посъветва да се използват води за уста, тъй като те имат дезинфекциращ ефект, както и редовно миене на зъбите с четка и паста. Редовното миене на зъбите намалява плаката, която представлява биофилм, съдържащ както нормална, така и патогенна микрофлора.

Председателят на БЗС посочи, че се наблюдава отлив на пациенти от зъболекарските кабинети, но подчерта, че зъболекарският кабинет всъщност е най-безопасното място. От началото на извънредното положение зъболекарите са получили инструкции за работа в условията на епидемия, изискващи стриктно спазване на правилата на антисептика. Детнатлните специалисти рабоят "въоръжени" с лични предпазни средства, работейки на 35 см от входа на устната кухина, където може да има евентуална инфекцията. Д-р Шарков подчерта още, че не трябва да се отлага лечението на заболяванията в устата, защото те дават отражение в други органи и системи. Единици са заболелите от коронавирус зъболекари, посочи още той. Статистиката показва, че те са се заразили при социални контакти, извън лечебните заведения.

Д-р Шарков информира, че Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години ще продължи и през следващите пет години по решение на Министерството на здравеопазването.

Изпълнителите на програмата в страната са общо 500. За област Сливен от 2011 година досега са направени силанти на 4620 деца, като тази година силанти ще поставят десет зъболекари. От образователното министерство са разрешили достъп на зъболекарите до детските и учебни заведения и се очаква програмата да завърши успешно и в обстоятелствата на COVID-19.

Видеозапис на пресконференцията на д-р Николай Шарков може да бъде видяна в сайта на БТА http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_4vxkbqdi

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев