АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОИЛ БАНОВ: НЯМА ДА ЗАТВАРЯМЕ ТЕАТРИ, ОПЕРИ И КИНА

Боил Банов
30.10.2020 / 10:07

Не замисляме затваряне на театрите, оперите и киносалоните, обяви министърът на културата Боил Банов по Би Ти Ви. По думите му те са едни от най-сигурните места, тъй като хората вътре са на разстояние, потоците за влизане и излизане са регулирани. Цялата система е подсигурена спрямо коронавируса, държавата се е погрижила за възнагражденията и няма да се затваря нищо. Същевременно Народният театър спира постановките си през следващите две седмици, но подобни актове са оставени на директорите и творческите колективи. Те преценяват дали да ограничат представленията, но го правят основно заради заболели актьори и служители, обясни Банов. По думите му са осигурени и буфери в новия бюджет по отношение на културата. Заплатите, осигуровките и режийните за културните институти, които се плащат от държавата от началото на пандемията, ще продължат да се дават по същия начин до следващата пролет. Финансовото подпомагане ще продължи независимо дали имат представяне пред зрители.

"Помогнахме дългосрочно и на независимите артисти. В момента се разглежда нова едногодишна програма със сериозно финансиране. Помогнахме много сериозно на всички", обясни Банов.

28 млн. лева допълнително има отпуснати за културата в новия бюджет, обяви министърът. Освен това са предвидени още 25 млн. лева по новия закон за киното, който предвижда връщане на част от разходите на кинопродуцентите, както и увеличаване на субсидиите за нови филми.

По повод изказване на Вежди Рашидов в студиото на сутрешния блок на Би Ти Ви преди дни, че министърът на културата трябва да се събуди и да види как се замерят с яйца паметници на културата, Банов отговори: "Прав е председателят на Комисията по култура да е гневен. И аз съм гневен, но това се води дребно хулиганство и е в прерогативите на МВР. Ако беше в моите прерогативи, щях да налагам глоби всекидневно." "Аз съм еманципиран по рождение, моето име е Боил и може би не е случайно" - реплика заради думите на Рашидов, че още първата седмица от министерстването си, Банов се бил еманципирал.

Министърът на културата обясни още, че лично е извадил 8 члена от проектозакона за радиото и телевизията. Всички те се отнасят до мандатите на генералните директори и на управителните съвети към тях. Направил го е след подписката, организирана през юли, от 60 видни интелектуалция. В момента тази подписка наброява над 2000 човека, съобщи Банов.

"Изтеглих поправките, защото през лятото реагираха драстично на тях. Аз съм човек, който слуша общественото мнение. Тези текстове изобщо не касаят същността на този закон - основата му е спиране на зависимостта на обществените медии от Министерството на финансите и от властта", обясни министърът на културата. По думите му това е ключов законопроект, защото гарантира самостоятелността и независимостта на обществените медии, тъй като финансирането им ще става по съвсем нов метод. Така за тях ще бъде без значение кой ще е министър на културата, на финансите или миинистър-председател.

"Законът за медиите не е правен на тъмно, а с участието на представители на всички медии и професионални организации", каза Банов.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев