АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ДЖ. ПАЛУ, ПРЕЗИДЕНТ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ВИРУСОЛОГИЧНО ОБЩЕСТВО: К19 E ЗА 2 Г., 70% ЗАРАЗЕНИ ВКЪЩИ

Президентът на Eвропейското вирусологично общество проф. Джорджо Палу
29.10.2020 / 09:50

Президентът на Eвропейското вирусологично общество проф. Джорджо Палу даде важни разяснения за коронавируса в най-авторитетното предаване на първи канал на италианската държавна телевизия РАИ – Порта а порта:

„Предишните мощни епидемии, дошли от Изтока – инфлуенцата H2N2 от 1957-58 г., тръгнала през тогавашния февруари от Сингапур, и Хонконгският грип от 1968-69 г., тръгнал през юли, и двете с над милион починали, траят по около две години. Такива прогнози могат да бъдат направени и за коронавирус19, който вече година е с нас. Важно е да се каже, че при него смъртността е ниска в сравнение с други инфекции – очаквам да бъде 0,3% в крайна сметка. И пада 6 пъти за тази вълна, която откроявам от 1 октомври, дори в сравнение с пролетната вълна в Италия. В пъти намаляват и остритеите случаи – те са само 6,6%, при едва 0,7% тежки в интензивни отделения”.

В Италия, за разлика от България правят разбивка на хората с положителни тестове. Голямото абсолютно мнозинство са асимптоматични и според проф. Палу НЕболни и НЕзаразни. През март в тази група са едва 10%, като заедно с много леко симптоматичните формират ¾ от всички инфектирани. От цялата тази група около 5% могат да предават вируса. И така:

58,6% безсимптомни

14,2% много леко симптомни – например загуба на обоняние за 2-3 дни

19, 9% леко симптомни – кашлица, температура над 37,5 градуса, запушен нос

6,6% остро симптомни

0,7% в интензивни

„Новата вълна започна с отварянето на училищата и университетите и не се дължи толкова на смесването на младите хора в тях, а на препълването на градския транспорт. Защо?

Маските не предпазват при аерозолите на общите климатици. В такива случаи и дистанцията трудно може да помогне.

Важно е да се знае:

70% от огнищата на зараза с К19 са семейни, т.е. домашни!Докато чакаме ваксина, много често ме питат дали има други, които помагат. И аз казвам: понеже лично съм я изследвал, ваксината БЦЖ наистина действа превантивно за К19 и не знам защо в Западна Европа тя не е станала популярна, както е в Източна”.

С маски на преговори се заразиха 3-ма парламентарни лидери в Италия

„Бяхме с маски, на указаната дистанция, имахме над 2 часа среща за преговори по коронавируса в немалка зала и сега и тримата сме заразени”, разказа пред РАИ 1 лидерът на парламентарната група Ние с Италия Маурицио Лупи, бивш министър на транспорта. Той е безсимптомен, както и другите му двама колеги – шефове на фракции, като очакваше карантината му да бъде свалена в сряда, след изминали 10 дни от преговорите.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев