АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС РАЗГЛЕЖДА ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ

Народно събрание
29.10.2020 / 08:04

Народното събрание ще обсъди на първо четене промените в закона за обществените поръчки, с които частните болници ще трябва да провеждат обществени поръчки, ако се финансират основно с публични средства от държавен или общински бюджет, или от бюджета на Здравната каса.

С предложените от правителството изменения се изпълняват изисквания на европейското законодателство за сключване на обществени поръчки за снабдяване с лекарства, консумативи и различни други услуги. Въвеждат се допълнителни правила при прилагането на централизираната електронна платформа за възлагане на обществени поръчки при издаване на индивидуалните административни актове на възложителите.

Промените предвиждат да се разшири обхватът на измененията в договорите и рамковите споразумения, които се класифицират като „съществени“. Целта, според вносителите е, да се ограничат случаите на допустими отклонения от първоначално сключените договори. Заложени са и нови възможности при възлагането на обществените поръчки чрез събиране на оферти с обява с прилагане на т. нар. обърнат ред за възлагане и удължаване на срока за получаване на оферти в определени случаи. Предвижда се един и същи подход за определяне размера на санкциите, които Комисията за защита на конкуренцията налага при установяване на нарушения.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев