АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕЙМИ КОНИ БАРЕТ Е НОВИЯТ ЧЛЕН НА ВЪРХОВНИЯ СЪД НА САЩ

Доналд Тръмп и Ейми Кони Барът
27.10.2020 / 09:33

Американският сенат потвърди с републиканско мнозинство номинацията на Ейми Кони Барът като 115-ия съдия във Върховния съд. След вотът Барет положи клетва на церемония на открито в Белия Дом.

Това е едва петата жена, която влиза в американския конституционен съд в над 230-годишната история на институцията. Барет е третата номинация на президента Доналд Тръмп за Върховния съд и зациментира консервативното мнозинство на органа седмица преди изборите.

Тръмп определи потвърждаването на номинацията като „ден от голямо значение.“ Барет, която е религиозен консерватор, обеща да отстоява независимостта на съдебната система.

Новият върховен съдя ще заеме овакантеното място на Рут Бейдър Гинсбърг, която в продължение на десетилетия бе икона за либералите. Гинсбърг почина миналия месец.

Демократите критикуваха републиканците за процеса по избиране на заместник на Гинсбърг. Те ги обвиниха в двуличност, заради блокадата им през 2016-а на номинация за Върховния съд на президента – демократ Барак Обама с довода, че в период близо до избори за президент е удачно да се изчака вота.

Демократите също посочват, че досега не имало гласуване на съдия толкова близо до президентски избори.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев