АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛЕКАРИТЕ СА ИЗТОЩЕНИ, ТЪРСИ СЕ ПОДКРЕПА ОТ СТУДЕНТИ ПО МЕДИЦИНА

Костадин Ангелов
22.10.2020 / 11:15

„Навлизаме в доста сериозна фаза от епидемията от COVID в нашата страна. Излекуваните са повече от активните случаи до момента. Прави впечатление, че има починали на по-млада възраст“, обяви на редовния седмичен брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. Петте области с най-много новозаразени за последното денонощие са София - 425 случая, Пловдив - 208, Благоевград - 197, Бургас - 97, Шумен - 82, съобщава БНТ. Най-сериозен е проблемът в момента с лекарите. Лекарите в лечебните заведения работят 24 часа, седем дни в седмицата и вече са изтощени, призна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Лекарите са изтощени, търси се подкрепа от студенти по медицина

„Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан с медиците, които са на първа линия. Голяма част от тях са заразени, болни, някои са и в реанимациите. Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ. Ще проведем конферентна връзка с ректорите на медицинските университети, за да обсъдим възможността студентите, които са 6-ти курс "Медицина" и карат държавните си практики, да помогнат на лекарите в лечебните заведения и това да се счита за техен стаж и да се признава“, поясни министърът.

Трябва да се спазват мерките и да се търсят решения как да се намали броя на хората, които се разболяват, отбеляза министърът.

България е на 22-о място по заболеваемост в Европа и на 4-то на Балканите. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

От днес е в сила заповед на министъра на здравеопазването, с която се въвежда противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места. При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.).

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев