АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ ПРОЕКТ ЗА ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА РАДИОТО И ТЕЛЕВИЗИЯТА

 Министерски съвет
21.10.2020 / 20:51

Проект за промени в Закона за радиото и телевизията беше одобрен от правителството.

Целта е да бъдат изпълнени новите разпоредби на евродирективата за аудиовизуалните медийни услуги.

Сред акцентите в новата регулаторна рамка в областта на медиите е – засилването на мерките за защита на децата срещу вредно съдържание в онлайн пространството, а също и предоставяне на правомощия на Националния регулаторен орган за осъществяване на по-ефективен контрол върху пазара.

За по-голяма прозрачност Съветът за електронни медии ще включва в съществуващите регистри и връзка към информацията за структурата на собствеността и за действителните собственици на съответните доставчици, достъпна в Търговския регистър.

Общественото обсъждане на още едни проект за промени в Закона за радиото и телевизията ще продължи до 18 ноември

Отменят се разпоредби, свързани със статута и дейността на фонд “Радио и телевизия“.

Предвижда се БНР и БНТ да осъществяват дейност въз основа на лицензия за възлагане на обществена услуга, издадена от СЕМ.

Трансферът от държавния бюджет ще се определя ежегодно и ще се предоставя за компенсиране на разходите от осъществяваните от тях медийни услуги и дейности в изпълнение на обществената им мисия.

Предвижда се приемането от Министерския съвет на методика, внесена за разглеждане от министъра на културата по предложение на СЕМ и предварително, съгласувана с Министерството на финансите, която ще урежда оценката на разходите за създаване или предоставяне на медийни или други услуги.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев