АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ ИСКА ЯСНИ ОПИСАНИЯ НА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА НОСЕНЕ НА МАСКИ

Бойко Борисов
21.10.2020 / 19:42

Очаква се заповедта на министъра на здравеопазването, с която от утре носенето на предпазни маски ще стане задължително и на открито. Какви обаче да бъдат точните изисквания в тази заповед нареди по-рано днес премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че маските трябва да бъдат задължителни, само когато има струпване на хора на едно място, но не и когато човек е сам на улицата или се разхожда в парка.

"Трябва много точно да се опише, много точно да се обясни на хората, че, когато си върви сам по улицата, когато си кара колелото или когато е в парка, когато е на открито, когато няма струпване на хора, не е необходимо да носи маска. Ако иска, по негово желание, да я носи, но ние не го задължаваме. Там, където има струпване на хора, там, където е доказано, че слюнка или какъвто и да е секрет близо девет часа може да ти стои на кожата и ако през това време го пипнеш да те зарази, съответно, изисквайте да се носи маска. Много ясно, с много обяснения, с много примери."

Според премиера медиите трябва да бъдат поканени и да видят ситуацията в интензивните отделения и да запознаят населението с фактите. Борисов остана недоволен от факта, че ежедневно здравният министър докладвал за това, че в отделни градове здравната система е на предела, а хората не вярват.

"В София обясняват, че такова нещо няма. Затова покани ги в интензивните отделения, при всички мерки за безопасност, и покажете в какво състояние в момента са интензивните ни отделения. Покажете им, да видят хората с очите си как изглеждат болните и има ли ги, защото такива конспиративни теории се пускат, че човек действително не знае какво да каже."

По думите на премиера, в цяла Европа маските са задължителни. Някъде затварят заведения, а някъде и училища.

"Ние искаме на база на убеждението и там, където трябва стриктен контрол, стриктен контрол, за да може да си запазим медицинският персонал, за да видят и хората, които са на първа линия, че това, което е необходимо се прави".

Правителството отпусна и близо 5 милиона лева за закупуването на медикамента "Ремдисивир", за да се осигури необходимото количество до края на годината .

Здравният министър Костадин Ангелов допълни:

"Искам да подчертая, че правителството ще одобри допълнителни разходи и трансфери към Министерство на здравеопазването в размер на 26,4 милиона лв., необходими за осигуряване на количествата „Ремдисивир“ за шест месеца за българските граждани".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев