АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЪЛЧЕВ: НЕ ПРЕДВИЖДАМЕ ЦЯЛОСТНО ЗАТВАРЯНЕ НА УЧИЛИЩА

Красимир Вълчев
20.10.2020 / 17:09

Не се предвижда цялостно затваряне на училища, потвърди просветният министър Красимир Вълчев:

“Както и досега отделни паралелки ще се карантинират, там където областта е в червено, ще предложим локални мерки, означава затварянето на повече класове или пък на едно училище. В някои случаи може да се наложи затварянето на няколко училища, но като цяло няма де се вземат по-рестриктивни мерки – трябва да се спазват сегашните“.

"Там, където има клъстери, е най-обезпокоително, към днешна дата в Средното училище "Св. Седмочисленици" в Търговище изглежда, че е най-тревожна ситуацията. Затова от училището взеха решение и аз одобрих от 5-и до 12-ти клас учениците временно да се обучават в електронна среда", заяви министър Вълчев.

Той също така съобщи, че "няколко области са на прага на червените стойности и там се следи ситуацията", но като цяло няма да се вземат по-рестриктивни мерки и трябва да се спазват сегашните мерки.

Министър Вълчев каза още, че в училището в Търговище психолози консултират учениците, които са в голям шок след смъртта на учителка. "В резултат на смъртния случай има психоза при учителите и при част от родителите, но се надявам до седмица да утихне", коментира министър Вълчев.

Според образователния министър от началото на учебната година досега 289 учители са заразени с коронавирус, както и 286 деца и ученици в училищата и в детските градини, или процентът при учителите е десет пъти по-висок, отколкото при учениците. Той уточни, че учениците и децата в детските градини са общо 920 000, а учителите са 90 000, което потвърждава данните, че учениците по-малко заболяват или в повечето случаи нямат симптоми. "Към момента 8 на 1000 са карантинираните ученици и учители в образователната система, или 99,2 процента от системата учи присъствено", обобщи министър Вълчев.

Той посочи, че засега нямаме прогноза за затваряне на училище в София, но отбеляза, че ситуацията е динамична.

В областите, които са в червената зона за разпространението на коронавируса, ще бъде задължително родителските срещи и заседанията на обществените съвети към училищата да се организират в електронна среда, съобщи образователният министър и допълни, че за останалите училища тази мярка ще е препоръчителна.

Многодневните екскурзии в областите в червено по отношение на коронавируса ще бъдат забранени, съобщи още Красимир Вълчев. Засега не се предвижда ограничаване на еднодневните екскурзии.

Просветният министър допълни, че 2 ноември ще е неучебен ден за всички училища. Така учениците ще почиват 4 дни - от 30 октомври до 2 ноември включително през т.нар. "есенна ваканция".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев