АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Книга
19.10.2020 / 18:16

COVID-19 И МАЩАБНАТА МРЕЖА ОТ АМЕРИКАНСКИ БИОЛАБОРАТОРИИ ОКОЛО РУСИЯ

Бързото разпространение на новия вид коронавирусна инфекция COVID-19 отвори очите на света за възможния характер на една нова световна война. За броени дни вирусът проникна в почти всяко кътче на нашата планета. Десетки хиляди хора по света се заразяват всеки ден. Най-големите щати на САЩ изразходват милиарди долари за борба с новата смъртоносната болест, но все още няма лекарства. Странен е и самият външен вид на COVID-19, който според много вирусолози е изкуствен. Това не е ли доказателство за фаталната грешка на учени, опитали се да създадат оръжие в биологичната лаборатория, отнела живота на повече от половин милион души по света? Най-лошото е, че тя далеч не е единствената лаборатория, разработваща смъртоносни вируси. Много от тях работят под прикритието на безвредни изследователски центрове, занимаващи се с научни експерименти в интерес на биологичната безопасност. В действителност всичко е различно.

Огромен брой американски биологични лаборатории по света (около 400 в над 30 страни, виж схемата по-долу) трябваше да помогнат при създаването на ваксина срещу новия вирус. Резултати от дейността на тези институции в борбата с коронавируса обаче няма, те просто не съществуват. В същото време в самите Съединени щати ситуацията със заразените и починалите от COVID-19 се превърна в национална трагедия и броят на жертвите продължава бързо да расте.

Прави впечатление, че биологичните лаборатории на територията на самата Америка неведнъж са се превръщали в източник на разпространяване на опасни инфекциозни заболявания в различни страни. Изтичането на опасни вируси като антракс, инфлуенца по птиците, ботулизъм, бруцелоза също се случва в САЩ в лаборатории от четвърто ниво (най-високото). В САЩ има около 15 такива, например през 2013 г. епруветка с опасен вирус Гуанарито (Guanarito) изчезва от изследователска лаборатория в американския град Гълвестън, а през 2014 г. две биологични лаборатории в САЩ са затворени поради „изгубени“ проби от антракс и инфлуенца по птиците.

На 14 април 2020 г. редица украински депутати изпратиха официално искане до украинския президент Владимир Зеленски с молба да потвърди съществуването в Украйна на поне 15 биологични лаборатории, финансирани от САЩ. Посолството на САЩ в Киев не отрича информацията за базиране на такива лаборатории на украинска територия.

Американската страна твърди, че експериментите, провеждани от 2005 г. насам, нямат военна цел, но огнищата на опасни болести в Украйна показват обратното. През 2011 г. възниква огнище на холера, при което умират 33 души, през 2014 г. - 800 са заразени с холера, а през 2016 г. - 20 военнослужещи умират от грипоподобен вирус и са установени 364 смъртни случая сред цивилното население. За 11 месеца на 2019 г. 5371 украинци са заразени с морбили, сред тях 2347 са деца. За сравнение, през 2017 г. са регистрирани само 87 случая, а през 2016 г. - три.

 

 

 

Вашингтон оказва съдействие на биологичните лаборатории в Украйна по особен начин - той отделя пари за изграждането на нови сгради за съществуващите лаборатории, купува мебели и модерно оборудване и не престава да контролира стандартите на работа и качеството на изследванията. Украинските депутати Ренат Кузмин и Виктор Медвечук твърдят, че американците са отпуснали баснословните 2,1 млрд. долара за експерименти в тези лаборатории по целия свят (общият им брой на планетата е около 400, разположени в над 30 страни, вж. схемата – бел. пр.). Това е огромна сума пари, която не може да се похарчи само за закупуване на мебели и изграждане на допълнителни сгради.

Сътрудничеството между Украйна и САЩ по ликвидиране на оръжията за масово унищожение, което се извършва само на територията на Украйна, а не на Америка, започва през 1993 г. с подписване на споразумение за транспортиране на ядрени бойни глави от Украйна до Русия. Програмата постепенно се разширява и през 2005 г. Киев и Вашингтон подписват допълнително споразумение №840_138 от 29 август 2005 г. между Министерството на здравеопазването на Украйна и Министерството на отбраната на САЩ за предотвратяване разпространяването на технологии, патогени и знания, които могат да се използват за разработване на биологични оръжия.

Съгласно допълнителното споразумение САЩ модернизират бившите съветски, а сега украински лаборатории, които съдържат много опасни вируси, като антракс или чума. Основният интерес на американското правителство за финансиране на подобни проекти е видим с просто око. Особено ако се имат предвид секретните разработки на съветски учени за създаване на биологични оръжия.

Според допълнителното споразумение, страните са длъжни да предотвратяват разпространяването на технологии, патогени и знания, а не да работят активно за тяхното създаване. Не би ли било по-добре изобщо да се унищожат украинските лаборатории, а опасните изследвания американците да провеждат в собствената си държава? Но за Вашингтон се оказва много по-лесно и по-безопасно да експериментира в чужбина, на чужда територия, където в случай на грешка „щампован вирус“ ще унищожи гражданите на съвсем друга държава.

Според украинските депутати в света има около 400 биологични лаборатории, финансирани от американските данъкоплатци - 15 от тях се намират в Украйна. От тях по три са в Киев и Лвов, по една в Одеса, Херсон, Тернопол, Ужгород, Виница, Харков и Луганск, две в Днепропетровск. От 1,5 до 1,9 млн. долара са вложени в изграждането на всяка лаборатория и около 400 хиляди за закупуване на оборудване. Най-скъпа е лабораторията в Одеса, в която са инвестирани 3,49 млн. долара.

Постсъветското пространство – плацдарм на САЩ за разработване на биологично оръжие

След разпадането на СССР на териториите на новосформираните републики започват да се създават американски биологични лаборатории. Освен в Украйна, Вашингтон постепенно изгражда такива в Грузия, Таджикистан, Армения, Азербайджан, Казахстан, Узбекистан и Молдова. При това броят на лабораториите, създадени по периметъра на руските граници, се увеличава всяка година, като не само географското местоположение, т.е. близостта до руските граници обединява тези лаборатории помежду им. Свързва ги и фактът, че само американски специалисти имат достъп до всички обекти и до всички резултати от провежданите изследвания. Местните учени и техническият персонал просто нямат достъп до помещенията, където се извършват най-важните и секретни изследвания.

Интересът към американските секретни лаборатории се увеличи, след като през 2018 г. се появи скандално разследване на българската журналистка Диляна Гайтанджиева, което разкри шокиращи факти за американската програма за военни биологични експерименти по света. По-специално става дума за Центъра за обществено здраве „Ричард Лугар” (Lugar Center), създаден в Тбилиси по програма на Агенцията за намаляване на заплахите за отбраната (Defense Threat Reduction Agency-DTRA) през 2011 г. Неговата биолаборатория е с трета степен на биосигурност, като достъп до класифицирана информация имат само американските специалисти. Задачите на центъра са: изследване на биоагенти (антракс и туларемия), вирусни заболявания (включително хеморагична треска Крим-Конго) и събиране на биологични проби за бъдещи експерименти.

През 2014 г. Lugar Center беше комплектуван със специално оборудване за размножаване на насекоми и започна да изпълнява проекти за събиране, проучване и тестване нивото на тяхното заразяване (в САЩ е издаден патент № 8,967,029 B1 Mar.3, 2015 за БЛА за разпространяване на заразени насекоми с цел ...” войската на противника може да бъде унищожена или извадена от строя без опасност за нашите военнослужащи” – бел. пр). След известно време беше регистрирано разпространение на нетипични за тази област насекоми и зачестили случаи на различни заболявания на населението на страната.

Американска биологична лаборатория има и в Молдова. През 2008 г. с подкрепата на USAID (The United States Agency for International Development) беше открита Централна референтна лаборатория в Кишинев като част от Проекта за предотвратяване на ХИВ/СПИН и на хепатит В и С, но молдовското правителство и службите за сигурност нямат достъп до лабораторията и не контролират извършваните в нея научни изследвания.

Увеличиха се военнобиологичните мощности в Средна и Централна Азия. Така през 2007 г. в Узбекистан бе създадена първата Национална референтна лаборатория, разположена в Ташкент. През 2013 г. бяха открити още две - в Андижан и Фергана, а през 2016 г. - в Ургенч започна да функционира Регионална диагностична лаборатория „Хорезм”. Изграждането на биолабораториите стана със средства на Агенцията за намаляване заплахите на отбраната DTRA. Освен това САЩ финансираха модернизирането на диагностичните лаборатории, разположени в Републиканския институт по микробиология, Централната военна болница, Изследователския институт по вирусология и Центъра за превенция на карантината и силно опасните инфекции на Министерството на здравеопазването. В момента има десет обекта (вкл. този в Ташкент), които представляват станции за санитарен и епидемиологичен контрол в градовете Андижан, Бухара, Денау, Карши, Нукус (Каракалпакия), Ургенч, Самарканд, Фергана и Ветеринарният център на Узбекистан). На територията на Узбекистан редовно се появяват огнища на епидемии, включително и такива с неизвестен произход.

През 2008 г. Армения се присъедини към програмата на DTRA за намаляване на биологичната заплаха BIOLOGICAL THREAT REDUCTION PROGRAM (BTRP) и до 2018 г. американските специалисти създадоха мрежа от 12 биологични лаборатории в страната, изразходвайки за това около 50 млн. долара. Три от тях се намират в Ереван - в Центъра за контрол и превенция на заболяванията, в Държавната служба за безопасност на храните и в Инфекциозната болница „Норк”, а регионални лаборатории работят в Иджеван, Гюмри, Мартуни и Ванадзор. Вирусолозите отбелязват, че в резултат на дейността на тези лаборатории епидемиологичната обстановка в страната, както и като цяло в Кавказкия регион и прилежащите към него територии, рязко се е влошила.

Както е известно, след разпадането на СССР в Азербайджан остава мрежа от обекти без собственици, състояща се от шест изследователски института, 29 регионални и 53 полеви биологични станции, от които силно се интересуват САЩ. Затова през 2005 г. Азербайджан подписва споразумение с Министерството на отбраната на САЩ „За сътрудничество в областта на технологиите и патогените, свързани с развитието на биологични оръжия и неразпространението на информация в тази област“. Така през 2013 г. в Баку започва да функционира Централна референтна лаборатория на стойност около 170 млн. долара, специализирана в изследване на патогенни микроорганизми в проби от човешки и животински произход. Освен това в рамките на сътрудничеството с американците са построени и модернизирани около десет станции за биологичен мониторинг в различни региони на страната.

През същата година в Таджикистан западни компании, свързани с отбранителната индустрия на САЩ, създават мрежа от бактериологични лаборатории в регионите Согд и Хатлон, в Душанбе и в Републиканската туберкулозна болница „Шифо” във Вахдат.

В 2016 г. в Алмати беше открита Централна референтна лаборатория на базата на Казахстанския научен център за карантина и зоонозни инфекции „М. Айкимбаев”. Американците започват да го изграждат още през 2010 г., като за целта са отпуснали 80 млн. долара. Тогава Вашингтон заяви, че е загрижен за епидемиологичната ситуация в света и би искал да помогне на Казахстан в борбата срещу инфекциозните болести, по примера на други постсъветски републики, където такива лаборатории вече са изградени.

Интересно е, че за строителство на лабораторията се избира специално място - зона на сеизмична активност. Освен това географски страната е разположена в район с постоянни ветрове и поради това инфекция, попаднала в атмосферата, може бързо да се разпространи на големи разстояния. Изтичането на опасни инфекции ще застраши живота на милиони жители не само на Казахстан, но и на други граждани, живеещи близо до казахстанската граница.

Според Пентагона създаването на мрежа от референтни лаборатории на САЩ на територията на бившите съветски републики има за цел да предотврати изтичането на щамове на микроорганизми в околната среда в тези страни, както и да сведе до минимум шансовете за биологична атака срещу Америка. Не е ясно само как, например, Казахстан или Молдова ще могат да организират биологична атака срещу САЩ. Не е ясно и защо тези изследователски центрове се намират в големи градове с висока гъстота на населението, където вирусът е най-опасен при евентуално изпускане.

Днес, в контекста на пандемията на коронавируса, политици и експерти от много страни, на чиято територия са създадени американските биологични лаборатории, си задават въпроса: „Защо няма резултати от работата на тази мрежа от лаборатории в борбата срещу COVID-19? Защо толкова мащабна мрежа от лечебни заведения, функциониращи в интерес на биологичната защита, не е направила абсолютно нищо, за да защити дори своите граждани?

Отговорите на тези въпроси лежат на повърхността.

Основната цел на Съединените щати е да обкръжат Русия не само с войски, но и с биобази, които в случай на възможна военна заплаха ще дадат възможност да се нанесе бърз удар с най-непредсказуеми и смъртоносни биологични оръжия. И както знаем, нов вирус може да се разпространи много бързо и последствията му за хората плашат дори опитни лекари.

В същото време е възможно американците да създават не просто биологични оръжия, а етнически оръжия, насочени изключително към унищожаване на руснаците и на целия славянски етнос. И ако САЩ са носители на авторските права върху резултатите от работата на биологичните лаборатории, може би в лицето на настоящата заплаха от COVID-19, те трябва да мислят за безопасността на собствената си нация, а не да продължават да измислят начини за унищожаване на други народи?

Автор: Алексей Мухин, www.argumenti.ru

Превод: Гергин Гергинов

https://glasove.com/categories/na-fokus/news/mashchabnata-mrezha-ot-biolaboratorii-na-sashch-okolo-rusiya-i-covid-19

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев