АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИС ДЖОНСЪН КЪМ БРИТАНЦИТЕ: ПОДГОТВЕТЕ СЕ ЗА БРЕКЗИТ БЕЗ СДЕЛКА

Борис Джонсън
16.10.2020 / 20:13

Борис Джонсън предупреди Великобритания да се подготви да приключи преходния период за Брекзит без търговско споразумение, след като лидерите на ЕС му казаха, че ще трябва да направи компромис, за да го получи, пише британският вестник The Times, цитиран от Агенция "Фокус".

В телевизионно изявление, разпространено след срещатa на върха на лидерите на Европейския съюз, министър-председателят заяви, че ако няма „основна промяна в подхода“ от Брюксел, търговска сделка няма да бъде възможна.

Той каза, че е дошъл моментът „да се подготвим всички” за Брекзит без сделка, като настоя, че ще това ще позволи на Великобритания да „процъфтява като независима държава със свободна търговия”.

Показателно е, че въпреки твърдата реторика, Джонсън не каза, че Великобритания ще се оттегли от преговорите за Брекзит, които трябва да бъдат възобновени в Лондон следващата седмица. Вместо това той предложи правителството да промени акцента си и да предположи, че сделка няма да бъде постигната.

„Като се има предвид, че те отказаха да водят сериозни преговори през по-голямата част от последните няколко месеца и като се има предвид, че тази среща на върха явно изключва сделка от типа на Канада, заключих, че трябва да се приготвим за 1 януари с договорености, които са по-скоро като с Австралия и се основават на прости принципи на глобалната свободна търговия“, каза той.

„След 45 години членство те не желаят, освен ако не настъпи някаква фундаментална промяна в подхода, да предложат на нашата държава същите условия като Канада. И така, със смело сърце и пълна увереност, ние ще се подготвим да приемем алтернативата. "

Лидерите на ЕС, водени от Франция, ядосаха Даунинг Стрийт в четвъртък, като поставиха ултиматум на Джонсън да отстъпи. Президентът Макрон каза на премиера на Великобритания, че трябва да се подготви за Брекзит без сделка, освен ако не е готов да признае „добро споразумение“, запазващо риболовния достъп на френски лодки в британски води след преходния период за Брекзит, който приключва на 31 декември.

„При никакви условия нашите рибари не могат да бъдат жертвани по време на Брекзит“, каза Макрон. „Ако условията не са изпълнени, възможно е да нямаме споразумение. Ние сме готови за това. Ако в края на дискусията не бъдат договорени добри условия, ние сме готови за Брекзит без сделка. "

Европейските лидери се обединиха зад изявление, призоваващо „Обединеното кралство да предприеме необходимите стъпки, за да направи споразумението възможно“, като се съгласи с европейските искания за по-големи ангажименти по отношение на контрола на субсидиите за „равни условия“ и квотите за риболов.

Определяйки нов срок, Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, заяви, че британското правителство ще трябва да направи отстъпки през следващата седмица.

„Ще видим дали е възможно да завършим преговорите, какво ще бъде предложението на (Обединеното кралство) и въз основа на това ще направим оценка“, каза той. „Ясно е, че сме решени да преговаряме, решени сме да постигнем споразумение, но знаем, че има някои трудни теми. Това важи със сигурност за рибарството, както и за равнопоставеността и управлението. "

Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС, заяви, че ще разговаря с лорд Фрост - преговарящия от страна на Великобритания, за да му каже, че европейският преговорен екип може да бъде в Лондон от понеделник за ежедневни разговори.

„Там сме. Ще останем на разположение до последния възможен ден “, каза той. „Искаме да дадем всички шансове за успех на тези преговори. Ще кажа на Дейвид Фрост, че сме готови да ускорим преговорите през следващите няколко дни. "

След френска дипломатическа офанзива в сряда текстът на „заключенията“ на Европейския съвет беше променен, за да засили натиска върху Обединеното кралство. Обещанието на Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, да „засили преговорите“ беше премахнато.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев