АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗА ОСТАВКАТА НА ЕДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Христо Панчугов
15.10.2020 / 14:01

"Това, което се случи за пореден път в парламента, наподобяваше картинка на детски пясъчник, в която едните казват "Дайте!", а другите - "Няма пък, защото можем", каза пред БНР политологът Христо Панчугов.

Според него истинският въпрос е откога Народното събрание не може да контролира премиера, откога председателят на парламента се е поставил в подчинена позиция на министър-председателя. Той подчерта, че за разпада на институцията Народно събрание отговорност носи председателят Цвета Караянчева.

В предаването "12+3" политологът Цветанка Андреева беше категорична в оценката, че искането на оставката на председател на НС е политически акт, а не оценка за качествата на човека и неговите морални категории.

"ГЕРБ вече не отстъпват, те приемат отстъпката за слабост и показват, че докрай ще се бият. Контекстът, в който беше поискана и дадена оставката на Димитър Главчев, вече е променен".

Тя изказа мнение, че дебатите в парламента са показали, че рейтингът на тази институция няма как да бъде повишен. Според нея всички парламентарни групи са целели "да заявят ярко политическо присъствие, в контекста на започналата вече

предизборна кампания".

Според нея големите политически говорители са извън парламента, а това са премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев:

"Народното събрание остава в тяхната сянка и днешният дебат беше опит парламентът да се върне на политическата сцена".

По думите ѝ ДПС също участва в такъв опит - да се върне в политическия дебат, когато той се води между премиера и президента.

Панчугов посочи, че парламентът не е място, където да се водят предизборни дебати. Той беше категоричен, че това Народно събрание е изчерпало своята легитимност.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев