АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФРАНЦИЯ ВЪВЕЖДА ВЕЧЕРЕН ЧАС В ПАРИЖ И ОЩЕ ОСЕМ ГРАДА, ЗА ДА СПРЕ COVID

Еманюел Макрон
15.10.2020 / 11:21

Френският президент Еманюел Макрон обяви извънредно здравно положение и нова стратегия за ограничаване на втората епидемична вълна на коронавируса във Франция. В телевизонно интервю за TF1 и France 2 в сряда вечерта, държавният глава обяви, че се въвежда вечерен час в района на Париж и още осем големи френски града от полунощ в събота за срок от четири седмици. През последните 24 часа в страната бяха регистрирани нови 22 591 заразени et 104 починали от Covid-19.

От събота в най-засегнатите от вируса райони ще бъдат въведен вечерен час от 21 до 6 часа сутринта. Мярката важи за Ил дьо Франс, Екс-Марсилия, Лион, Лил, Тулуза, Сент Етиен, Руан, Гренобъл, Монпелие и ще засегне 20 млн. души общо. Целта е "да се намалят празничните контакти", но "да продължи социалният живот в училищата, университетите или дори сдруженията", обяви Макрон.

В тези райони няма да има забрана за движение между 21 и 6 часа, а ограничаване на придвижването, като на нарушителите ще бъде налагана глоба от 135 евро при първо нарушение, а при второ - 1500 евро.

По френската телевизия Макрон призова всички френски граждани "да не се събират повече от шестима души на маса" в частна обстановка - у дома и в ресторантите - но и на улицата, на групи. „Правилото на шестима“ той е разработил по модела на британския премиер Борис Джонсън, посочва "Фигаро". Френският президент уточни обаче, че ще има изключения за големи семейства. "Ако сме семейство от 7, 8, 9, 10 души, ние продължаваме да водим нормален семеен живот", каза той.

Няма да има ограничения за придвижването между отделните области на Франция, включително за ваканцията за Вси Светии, която започва този уикенд, но всички французи трябва да проявят отговорност.

Освен това Макрон призова съгражданите си да работят дистанционно "два, три пъти седмично", когато работата им го позволява, за да се ограничат физическите контакти. Не се предвижда ограничаване на обществения транспорт или обществените услуги по време на извънредното здравно положение.

Еманюел Макрон обеща и нова "стратегия" за "драстично намаляване на сроковете" на тестовете за коронавирус, като обяви разработването на "антигенни тестове". Признати от Световната здравна организация, те позволяват да се получи резултат „за 15 до 20 минути“, каза президентът. „Веднага щом имаме колебание дали сме в контакт, че сме симптоматични или имаме съмнение, можем да бъдем тествани“, особено в аптеките. "Това ще бъде истинска промяна", обеща френският държавен глава.

Макрон обеща и допълнителна помощ за икономическите сектори, които ще бъдат засегнати от вечерния час, като ресторантьорството, театрите, кината и организаторите на събития.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев