АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДПС И БСП: КАРАЯНЧЕВА УРОНВА ПРЕСТИЖА НА НС, ПАТРИОТИТЕ: ТЯ ПРОБИ "КРЕПОСТТА КЪРДЖАЛИ"

 Цвета Караянчева
15.10.2020 / 11:05

В пленарната зала на Народното събрание депутатите разискват внесеното искане от БСП и ДПС за предсрочното освобождаване на Цвета Караянчева като председател на парламента.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова отново изложи основните аргументи за искането за оставка на Цвета Караянчева от поста председател на Народното събрание, под което се подписаха 96-има депутати от БСП и ДПС, а именно:

непознаване на Конституцията, поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната, грубо погазване на правилата на законодателния процес и думи, рушащи авторитета на парламента.

От трибуната на Народното събрание Нинова отново изтъкна думи на караянчева, които предизвикаха гражданско недоволство:

"Смятаме, че с думи, с поведение, със самооценка госпожа Караянчева слага петно върху авторитета на Народното събрание. Абсолютно е недопустимо е изказването - когато не харесваш магистралите или не харесваш строителството на Бойко Борисов, цитирам: „Ходи пеша, бе“.

Това е обида към българския народ, независимо от абсолютно неприемливото обяснение, че било направено на партийно събрание на ГЕРБ в Лом.

И видяхте каква беше реакцията на българския народ. Ние категорично настояваме госпожа Караянчева да освободи поста".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че Цвета Караянчева уронва престижа на парламента и остава „ярко олицетворение на ГЕРБ“, които като партия по думите му са „ненадминати в своята арогантност“:

"Агресивното говорене, арогантното поведение, нещо повече - Караянчева се опитва да дублира поведението на премиер и президент в опит да изпъкне и да печели дивидент, но това не й се удава и резултатът е гаф след гаф.

Да пренебрегнеш, че си председател на парламента и да се изявяваш като квартален партиен функционер означава да извършиш политическо престъпление срещу републиката", заяви Карадайъ.

Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“ защити Караянчева и обяви, че Патриотите ще гласуват против искането за предсрочното й освобождаване от поста председател на Народното събрание. По думите му от ДПС искат нейната оставка, защото тя е пробила „крепостта Кърджали“:

"Този политик аз твърдя, че не е откраднал, откакто е политик нито една стотинка от държавата - за разлика от други лидери на други партии от село Крушовица, които на 28 години станаха приватизатори.

И сега, защо колегите от ДПС толкова неистово я атакуват? Ще ви кажа - много е просто, казах ви, родът ми е от Кърджали. Много ви боли, че ви пробиха крепостта".

За да бъде прието предложението, ще са необходими гласовете на 50 плюс един процента от присъстващите народни представители. ГЕРБ и "Обединените патриоти" имат 116 депутати, БСП и ДПС - 97. От "Воля" запазиха мълчание как ще гласуват. Независимите депутати в парламента са 15.

Днес също така се очаква парламентарната правна комисия да изнесе мотивите си в пленарната зала, с които вчера подкрепи отчета на главния прокурор Иван Гешев, след като неговото изслушване продължи над три часа.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев