АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТУДЕНТИ СЕ СЪБРАХА ПРЕД РЕКТОРАТА, ЗА ДА ДАДАТ НОВА ЕНЕРГИЯ НА ПРОТЕСТА

 Софийски университет "Свети Климент Охридски"
15.10.2020 / 10:42

Студенти от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и техни колеги от други висши учебни заведения се събраха на протест пред Ректората, за да изразят своята позиция срещу разпада на правосъдната система през последните години.

Важно е към стотния ден на протестите едно студентско движение да даде тласък на протеста, да покаже, че студентите в България не спят и не са безразлични към случващото се у нас, обясни пред БНР един от протестиращите студенти. Идеята по думите му е да се даде нова енергия на протеста.

Студентите не искат да се правят паралели и да ги сравняват с „Ранобудните студенти“ от предишните големи протести преди 7 години, но признават, че целите и задачите им са същите. „Целим промяна, а не подмяна.“

„С хитрия си ход за ново Велико народно събрание, с тази Конституция - този проект е обида за българския конституционализъм, цели се единствено печелене на време и избутване на мандата до март. Провеждане на избори от този кабинет няма да отрази демократичността в държавата“, отбеляза протестиращият студент в предаването „Преди всички“.

Към 9:00 около 50 студенти от няколко висши училища бяха на протеста пред Ректората на Софийския университет - исканията им са за оставка на правителството и главния прокурор. Протестът е мирен, движението в района не е нарушена.

Един от протестиращите, студентът по право Волен Вучков коментира:

"Корупцията, в която това управление и съответно прокуратурата е затънала, вече е достигнала нетърпими нива. Това са едни прогнили вече, за съжаление в този си състав, институции, които не вършат своята работа. Вместо това, се използват за съжаление с цел лична облага, обслужване на определен кръг лица, олигарси, и народът в неговата цялост е на последно място в приоритетите на тези две институции".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев