АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОКУРАТУРАТА ПРЕДЛАГА ПРОМЕНИ ЗА ПО-БЪРЗО И СПРАВЕДЛИВО НАКАЗАТЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО

Прокуратура
14.10.2020 / 16:54

Прокуратурата обяви поредица от законодателни промени, които да ускорят наказателното производство.

Те са в унисон с доклада на Европейската комисия за върховенството на правото, оповестен на 30 септември, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Високият стандарт на доказване на престъпленията е често сочен като причина за провал на разследванията и за оправдателните присъди от главния прокурор Иван Гешев.

След анализ на практика у нас, съпоставка с държави като Франция, Италия и други, прочит на препоръките от независимия европейски одит на прокуратурата от преди 4 година и докладите по наблюдението над България и Румъния, Иван Гешев е предложил на имащите право на законодателна инициатива да отворят Наказателно-процесуалния кодекс.

Идеите са свързани с намаляване на формализма в наказателния процес и натоварване с работа на военни прокурори и следователи.

Предложенията бяха представени от заместник главния прокурор Красимира Филипова и според тях обвинителните актове трябва да бъдат опростени само до това какво престъпление е извършено и кой е извършителят.

Ефектът, посочи Филипова, ще е бързо и справедливо правосъдие:

"Ще се даде шанс на по-голяма част от досъдебните производства да влизат в съда, да бъдат разглеждани в условията на състезателност - тоест прокурорът да полага своите усилия, да събира годни доказателства и по неговата преценка за наличие на достатъчно доказателства да представя делата в съда, където да се развива модерен наказателен процес при спазване на европейските стандарти".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев