АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП И ДПС: ОСТАВКА НА КАРАЯНЧЕВА, ГЕРБ: ПОЛЗВАТЕ НС ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ

Цвета Караянчева
14.10.2020 / 12:07

Подписка с искане за отстраняването на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, подкрепена от 96 народни представители от БСП и ДПС, беше внесена в деловодството на парламента. Това съобщи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„В мотивите сме посочили конкретни нарушения на Конституцията и законите на страната и конкретни факти за неизпълнение на задълженията като председател на Народното събрание.

Освен това многобройните случаи, уронващи авторитета на институцията „председател на Народно събрание“ са известни на цялото общество, като някои от тях сме ги посочили и във внесените мотиви“.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова изброи аргументите за исканата оставка - непознаване на Конституцията, поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната, грубо погазване на правилата на законодателния процес и думи, рушащи авторитета на парламента.

От парламентарната трибуна Нинова заяви:

"Знаете ли откога премиерът Борисов не е идвал на парламентарен контрол? Последното му участие в отговор на мой въпрос за Шенген е било на 22 ноември 2019 г.

Въпреки многократните ни искания да бъде извикан за изслушвания госпожа Караянчева не може или не иска да осигури присъствието му.

Госпожа Караянчева носи голяма част от вината за ниското доверие в Народното събрание вътре в страната и за уронване престижа на България в Европа".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че подкрепят изцяло Цвета Караянчева, като обвини БСП в използване на парламента за политически цели:

"Заставаме твърдо зад госпожа Караянчева като председател на това Народно събрание. Ще оборим всяко едно от изложените основания за искане на оставка - това не са аргументи.

Това по-скоро отново е опит да се отклони вниманието на българските граждани и да се отклони вниманието на Народното събрание, да се отнеме пленарно време за дискусии, които по никакъв начин няма да подобрят живота на гражданите и по никакъв начин няма да помогнат за извеждането на България от кризата.

Употребата на парламента за тяснопартийни интереси не е инвестиция с дългосрочен дивидент".

В началото на пленарното заседание днес социалистите изразиха и недоволството си от начина, по който се съставя дневният ред на Народното събрание.

Депутатът Иван Ченчев от БСП критикува председателя на парламента Цвета Караянчева, че в седмичната програма има едва четири точки.

Така, според Ченчев, Народното събрание остава далеч от актуалния дневен ред на обществото. От БСП дадоха пример с редица внесени от тях законопроекти, които не влизат в пленарната зала.

"В рамките на този парламент, госпожо председател, в първите 2 години от неговото съществуване, 5 пъти сме вкарвали за разглеждане в зала и не е бил допускан Законопроектът за младежта.

И няма как да не възразим остро срещу това нещо, особено, когато имате 4 точки дневен ред, а има толкова много законопроекта, които не влизат, не стигат дори до пленарната зала и не ги разпореждате за гледане в комисии.

Прогресивно регресирате. Надявам се, другата седмица да има само една точка и тя да е оставка на кабинета", коментира Ченчев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев