АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДНЕШНИТЕ ВИСОКИ ДАННИ ЗА COVID У НАС СЕ ДЪЛЖАТ НА ЗАКЪСНЯЛО ОТЧИТАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ДВА ДНИ

Д-р Бойко Пенков
13.10.2020 / 09:29

На този етап няма причини да се затягат мерките срещу коронавируса в страната. Щамът продължава да се разпространява клъстерно, а не дифузно. Това заяви предаването "Денят започва" по БНТ заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Под контрол е развитието на заболяването коронавирус. Днешните високи данни се дължат на закъснение в отчитането на резултатите от два дни, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Засега системата не е претоварена. В страната са определени 8 400 легла за пациенти с COVID-19. От тях са заети малко над 1 200, уточни зам.-министърът на здравеопазването.

Д-р Пенков каза, че до края на годината са осигурени средства за справяне с епидемията. По отношение на противогрипните ваксини, стана ясно, че около 15 октомври се очакват 180 хил. ваксини, като тази година също е предвидено да има безплатни за хората в рискови групи.

Под контрол е развитието на заболяването коронавирус. Днешните високи данни се дължат на закъснение в отчитането на резултатите от два дни, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

"Следиме всичко. Инфекцията се разпространява на клъстерен принцип - определени колективи, производства, лечебни заведения, домове за социални услуги. Оттам идват много бройки наведнъж. Опитваме се да наложим на места за обществено ползване определени правила, за да ограничим разпространението на коронавирус", заяви д-р Бойко Пенков.

Засега няма показания да се стига до крайни мерки, заяви още той. "Ние трябва да се научим да живеем в тези нови условия. Разчитаме на науката да започнем да лекуваме коронавируса", допълни д-р Пенков.

Има средства до края на годината, за да може да се покрие труда на хората, които имат пряк досег с болестта коронавирус, увери д-р Пенков.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев