АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРИСТРАННИЯТ СЪВЕТ ОБСЪЖДА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИ И ПРИЕМА ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ

Пари
13.10.2020 / 09:05

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе онлайн заседание. Социалните партньори ще приемат План за действие за изпълнение на Националното споразумение, което беше подписано преди няколко месеца от синдикатите, работодателите и правителството.

В дневния ред на заседанието е включено и обсъждане на промени в заплащането на заетите в сферата на предоставяне на социални услуги, които се финансират от държавния бюджет.

Националното тристранно споразумение включва множество мерки, свързани с бизнес средата, икономиката, енергетиката, демографията, образованието, пазарът на труда, трудовата миграция и социалната защита.

Редица от тях са със срок на изпълнение до декември тази година - например внасянето на проект на кодекс за социална подкрепа за приемане от правителството и представянето му в Народното събрание.

На заседанието на Тристранния съвет ще се дискутира и предложението на Министерството на труда и социалната политика формирането на заплатите на социалните работници от услугите да се обвърже с минималната работна заплата за страната, като за някои от тях се предвижда да получават над два пъти минималното възнаграждение.

Промяната трябва да влезе в сила от началото на 2022 година.

Ще бъде обсъдена и промяна в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, с която се предлага увеличение с до 30 на сто на възнагражденията на служители в задграничните ни представителства, както и в Националния институт за недвижимо културно наследство.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев