АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВОЙН БОЖИНОВ: ФАЛШИФИЦИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ Е В ОСНОВАТА НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ

Д-р Войн Божинов, историк от БАН
12.10.2020 / 16:13

„Темата за т. нар. „македонци“ в България винаги е присъствала в документи, излизащи от Брюксел и Страсбург, включително и в резолюцията за страната ни. Това е най-обикновен и доста елементарен инструмент за постоянен натиск върху нашата държава“. Коментарът направи пред БНР Войн Божинов, историк от БАН.

Причината според него е в това, че „Европейският съюз е лицемерна организация на двойните стандарти, а ние сме втори клас хора и това трябва да ни бъде напомняно“.

„В Европейския парламент и в европейската политика има едно неолиберално ядро, което не може да схване проблематиката на Балканите или я схваща през своята либерална призма. Нещата за тях са опростенчески – „вие трябва да решите проблемите и толкова“. Никой от тях не влиза задълбочено. Опасявам се, че и занапред ще продължи натискът върху нашата държава да признаем едно малцинство. Европа си мисли, че това е въпрос, който няма отношение към нашата национална идентичност“.

В предаването „12+3“ Божинов допълни:

„В един глобалистки свят националната идентичност много пречи, затова основната атака през последните години е върху националното, върху вярата, особено върху източноправославната врява. Източното православие е по-консервативно и застъпва общочовешки ценности, доказали се във времето“.

Историкът подчерта, че „македонизмът е основан изключително и само на антибългаризма“:

„Ако в Скопие тръгнат да се съобразяват с историческите факти, това обезсмисля съществуването на тази държава и т.нар. „македонска нация“. Те могат да си позволят лукса да отстъпят от античната история, но не могат да престанат да фалшифицират българската история. Фалшифицирането на българската история стои в основата на „македонската нация“ и „македонската държава“.

Според Божинов е песимистично да се допусне, че България може да блокира членството на Северна Македония в Европейския съюз заради спорни въпроси, „тъй като натискът от Берлин е много сериозен“.

През последните години София няма навика да казва „не“ на германската страна. В последния момент ще пуснем междуправителствената конференция, което ще е последният сериозен шанс, който имаме да охладим нечии глави в Скопие. В противен случай ще ни се качат на главата, което вече и правят“.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев