АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБСЪЖДА СЕ ОГРАНИЧАВАНЕ НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА ЗАРАДИ COVID

Ангел Кунчев
09.10.2020 / 10:38

"Дълго време можем да издържим с 500 новозаразени дневно. Все още имаме голям резерв, но това не значи, че няма да има области в критично състояние. Сега са заети 14-15 процента от предвидените за коронавирус болнични легла. Обсъжда се и ограничаването на хората от най-рискова група". Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Сценариите за ограничаването на възрастните хора били три:

"Най-меката опция за възрастните хора би била да се въведат часове през които те да могат да излизат. Втората би била те да правят това само на определно разстояние от дома си. Третата, която е малко вероятна е пълната им изолация", добави той.

Той добави, че всички мерки за предотвратяването на зараза у нас са на масата и се обсъждат. Разбира се, че ако и други държави въведат строги мерки това можело да се случи и в България.

"Смятам, че налагането на нови ограничения не е толкова важно, колкото спазването на тези които вече са в сила", заяви Кунчев.

Той добави, че ръстът на заболеваемост е общовалиден за цяла Европа и не се случва само у нас. По думите му, около 20 процента от положителните у нас имат нужда от медицинска грижа, а около 5 на сто - от интензивни грижи.

За пореден път доц. Ангел Кунчев подчерта, че най-важното е личното самосъзнание на всеки от нас. "Ако ние сами не бъдем внимателни и не положим усилия, за да се предпазим никакви мерки няма да ни помогнат", каза той.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев