АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОЯН ЧУКОВ: ВСЯКА ЦВЕТНА РЕВОЛЮЦИЯ ИМА СВОЯТА НАЦИОНАЛНА СПЕЦИФИКА

 Боян Чуков
07.10.2020 / 13:44

"Всяка една цветна революция, независимо къде тя се случва, има своята национална специфика. Киргизстан излезе на челно място - там има три успешни цветни революции".Това каза пред БНР геополитическият анализатор Боян Чуков. Според него само глобален фактор има ресурсите да предизвика процесите, които "един след друг избухват по границите на Руската федерация" и прогнозира и в Молдова, и Таджикистан, където предстоят избори, да се стигне до същите събития.

Анализаторът обясни, че в Киргизстан само за няколко дни са успявали тези революции и то само с 3000-4000 души на улиците, които влизат в парламента, разбиват го и решават въпроса.

"В Киргизстан има два основни клана - Южният и Северният. Сегашният президент Сооронбай Жеенбеков е от Южния клан, а излезлият от затвора Алмазбек Атамбаев е от Северният. Исторически, даже по времето на Съветския съюз, винаги се е търсил много фин баланс между двата клана", подчерта Чуков и припомни, че когато Атамбаев още е бил президент, той е лансирал Жеенбеков, който е от другия клан, за да запази този крехък баланс:

"Когато обаче Атамбаев приключи с властовата си позиция, Жеенбеков веднага го вкара в затвора", посочи още анализаторът.

По думите му спецификата между двата клана се състои и в това, че Северният говори предимно на руски език и чете руските информационни източници, а Южният - след разпадането на СССР - се върна назад във времето и до известна степен се ислямизира:

"Жеембеков е известен с това, че е бил симпатизант на международно ислямистко течение, което е забранено на територията на Руската федерация. Той се счита по-скоро човек, свързан с политическите и финансови кръгове в Саудитска арабия, Бахрейн и Кувейт. Естествено в далечината стои фигурата на одиозния Фетхуллах Гюлен".

Международният анализатор подчерта, че Киргизстан е китайски супер хъб за "шир потреба", от който се експортира по посока Запада:

"При нито една от трите цветни революции в Киргизстан пазарът в Бишкек никога не е бил нападан от мародери, защото там са стоките и се стреля без предупреждение".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев