АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛИДЕРИТЕ НА ГРУПИ В ЕП: ЕК ДА ИМА ПРАВО ДА СПИРА ЕВРОФИНАНСИРАНЕ

Европейски парламент
06.10.2020 / 15:44

Лидерите на четирите най-големи политически групи в Европейския парламент поискаха Европейската комисия да може да спира достъпа на страни членки до средства от бюджета на ЕС и от Фонда за възстановяване от пандемията.

Те обявяват още, че това трябва да става така, че никоя страна или малка група държави членки да не може да спира такова решение.

В общо писмо, лидерите на групите на консерваторите, социалистите, либералите и зелените заявяват, че европейските граждани трябва да бъдат защитени от система, "която им дава пряк достъп до фондовете на ЕС, ако поведението на техните правителства им пречи да стигнат до тях по обичайните канали".

"Когато шепа хора поемат контрола над публичните средства и обществените поръчки и корупцията се превърне в нормално поведение - както стана в някои държави - това заплашва почтеността на целия ни вътрешен пазар", се казва още в текста.

Манфред Вебер, Ираче Гарсия Перес, Дачиан Чолош, Ска Келер и Филип Ламбертс не посочват конкретни държави, но от текста им става ясно, че имат предвид някои страни от Централна и Източна Европа.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев