АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДАН КЪНЕВ: ДЕБАТЪТ ЗА БЪЛГАРИЯ В ЕП ИЗПУСНА СВОЯ ФОКУС

 Радан Кънев
06.10.2020 / 10:56

„Дебатът не беше изненада, беше разочарование за мнозина, които го следиха от България , защото най-големият риск, който стоеше пред този дебат се реализира. И това е рискът дебата да се превърне в голяма степен в партийно-политически сблъсък и не толкова на българско, колкото на европейско ниво“, така коментира в „Преди всички“ Радан Кънев от Европейската народна партия снощния дебат за България в Европейския парламент.

На сесията се обсъждаше критична резолюция за върховенството на закона в България с автор председателя на комисията по граждански свободи, документът ще се гласува в четврътък.

„ Дебатът в голяма степен изпусна своя фокус. Неговият фокус е състоянието на правосъдната система в България и особено на прокуратурата, която не отговоря на европейските стандарти. Вместо това престрелките между левица и десница в ЕП заеха основно място в дебата“ – каза още Кънев.

„А такъв диалог в България липсва в момента. България трябва да изпълни всички препоръки от доклада на ЕК. Има голяма разлика между темите свързани с върховенството на правото и ефективната работа на съдебната система и разнопосочните желания вкарани в проекторезолюцията – избирателната кампания да бъде на различен от българския език, положението в затворите, истанбулска конвенция и жилищата на ромите…“

Според Радан Кънев, това което липсва в проекторезолюцията и в дебата вчера е състоянието на съдебната система в България:

„В България има превземане на съдебната система от мафията. Последствията от това са политическа корупция и нетърпимото състояние на медийния пазар в България. Тези три основни акцента – моя инициатива за дебата – се размиха в дебата и в проекторезолюцията в множество други проблеми.

А тук основният проблем е, че резолюцията се превърна в проект на условно левият център на ЕП благодарение на пасивността на моята партия. Аз поставих тези проблеми още преди протестите в България“.

„Всички препоръки на ЕК трябва да бъдат спазени – включително и контролът над Главния прокурор. Затова е нужен диалог и консенсус и това трябва да се случи в една спокойна политическа обстановка в България“, посочи в „Преди всички“ Андрей Ковачев от ЕНП.

По думите на Кънев вчера на дебата е имало добри неща:

„Едното бяха изявленията в лицето на представителя на германското правителство и на комисаря по правосъдие Дидие Рейндерс, които ясно казаха – има конкретни изисквания на ЕК, по които има много думи и никакви дела…“

Според Андрей Ковачев това върховенство на закона означава също така вяра в контролните институции на ЕС – това са Сметната палата и ОЛАФ:

„Такива неща като това, че европейските фондове на България трябва да се спрат, за да се оправят нещата – не съм чувал някога и когато ние бяхме в опозиция, да казваме такива неща. Това обаче вчера не трябва да се генерализира като основно мнение на ЕП за България. Даже в тази резолюция няма такова нещо.“

По думите на Радан Кънев, за да получи българското правителство условната подкрепа на ЕНП и да получат по-балансирани становища на ЕК и на съвета, от правителството са поели категоричен ангажимент, че ще започнат забавените реформи последните 10 години.

"За мен е важно да се подобри състоянието на българското правосъдие и българските медии. Защото той вчера получи подкрепа под условие."

 

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев