АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕП ОБСЪДИ ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА В БЪЛГАРИЯ

 Европейски парламент
06.10.2020 / 00:38

В Европейския парламент тази вечер се проведе дебат за върховенството на закона в България. Евродепутатите обсъждаха в пленарната зала в резолюцията по казуса за страната ни и продължаващите протести. Очаквано реакциите на различните оратори бяха разнопосочни - евродепутатите от различни политически сили критикуваха или защитаваха в рамките на около час българското правителство.

Като заяви, че Еврокомисия напълно подкрепя правото на мирни протести, еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова подчерта:

„Комисията напълно подкрепя правото на мирни протести – те са фундаментално право. Конституционните промени трябва да са обект на широк дебат. Трябва време да се постигне консенсус и да се спазва принципът на проверка и баланс между институциите.

Комисията смята, че Механизмът за сътрудничество и проверка е доказал, че е добър инструмент в процеса на реформи и е довел до законови и институционални мерки, за да бъдат постигнати препоръките в него".

Пред депутатите говори и еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, който заяви, че България трябва да изпълни последните препоръки на Венецианската комисия, по-точно за отчетността на главния прокурор.

Лидерът на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер каза, че България е страна в преход и има дълъг път, който да извърви до Европа:

„Разбирам, че има млади хора по улиците, които искат бързо да станат нещата, но те следват своя ход. Българите имат какво да вършат, но трябва да се гордеят от постигнатото. Има правителство на ЕНП, но пък президентът е ляв - тоест има баланс на властите.

Има свобода на медиите и господин Борисов закриля това. Трябва да уважаваме резултата от изборите. Борисов ръководи проевропейско правителство, както и страната към еврозоната. България е на прав път, промените трябва да стават не чрез протести, а чрез избори“.

Рамона Стругариу от „Обнови Европа“ се обърна към колегите си с думите:

„Видях имена на силни хора в някои от нашите политически семейства да подкрепят господин Борисов и неговия екип. И бих искала да попитам: Знаете ли кого подкрепяте?

Защото подкрепяте внимателно изплетена мрежа от хора, изправени пред сериозни обвинения в корупция, пране на пари и измами с европейски средства“.

В подобен дух бе и изказването на евродепутата от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Катарина Барлей:

„Не повтаряйте грешките си! Сега водим този дебат, защото 10 години гледахте какво са случва в Унгария, без да предприемете мерки. Не правете същото и с България.“

Евродепутатът от Прогресивния Алианс на социалистите и демократите Елена Йончева също поиска по-сериозна европейска намеса в България.

На тези изказвания възрази Андрей Ковачев от Европейската народна партия, който заяви, че Европейският парламент не трябва да се използва за политически цели:

„Ние не може да се съгласим с тази резолюция, която се базира на предполагания, на слухове, по-точно недоказани съмнения за едно или друго нещо“.

Срещу използването на Европейския парламент за политически цели възрази и евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков.

„Продължаваме да работим върху Механизма за сътрудничество и проверка, защото има несвършена работа, много ниско доверие в съдебната система и борбата с корупцията“, заяви в заключение еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова. Тя добави:

„Искаме да видим, че работата и свършена – затова работим върху двете писти“, очевидно визирайки новия доклад по хоризонталния механизъм, и „искаме да постигнем много добър резултат“.

Предстои да бъде гласувана резолюция за България, което се очаква да стане в четвъртък.

Позициите на защитниците (левите сили в Европейския парламент) и противниците (техните опоненти от дясно) kа резолюцията остават поляризирани. Документът беше приет от Комисията по граждански свободи миналата седмица. Поправките по него ще бъдат гласувани в сряда, а целият документ - в четвъртък.

Днешните дебати бяха предшествани от заседание на мониторинговата група към Комисията по граждански свободи в края на август, дебати в същата комисия, посветени на резултатите от прилагането на Механизма за сътрудничество и проверка в България в началото на септември и заседание на 1-ви октомври, когато резолюцията получи мнозинство.

В документа се казва, че в България има значително влошаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права и се добавя, че липсва рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор. Изразява се също така загриженост от сериозното влошаване на свободата на медиите и работните условия на журналистите през последните 10 години, както и от твърдения за използването на сила от българската полиция срещу деца, жени и репортери по време на протестите.

В навечерието на дебатите евродепутатът Сергей Станишев заяви, че сега е моментът от ЕНП да покажат принципност, като подкрепят документа и също така обвини колегите си от ГЕРБ в неконструктивен подход.

„Това, че нашите опоненти от десницата искат да заличат маса текстове просто не се прие от самата комисия LIBE (Комисията по граждански свободи), защото резолюцията е политическа – да, защото Европейският парламент е политическа институция. Това е единствената демократично избрана европейска институция и той дава и политически оценки. Няма как да се мине без това. Но той не е нито антиправителствен, нито антибългарски, действително доста обективен по своята същност".

По-рано днес пред Европейския парламент се проведе и митинг на подкрепящите резолюцията, сред които евродепутатът Радан Кънев и Велислав Минеков от "Отровното трио".

Пред "Хоризонт" Минеков подчерта:

„Група от наши парламентаристи от най-крайната дясна страна са се заели с организация, която цели този декларация да бъде туширана колкото се може повече и към тях, за съжаление, съучастват не само крайна десница, но и голяма част от Европейската народна партия (ЕНП).

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев