АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. АТАНАС СЕМОВ: ЕВРОПА Е НАЯСНО, ЧЕ У НАС КОРУПЦИЯТА Е СМИСЪЛ НА ВЛАСТТА

Проф. Атанас Семов
02.10.2020 / 08:55

За всички европейско мислещи хора в България вчера беше поредният черен ден. България получи поредния тежък шамар от Европа. Стана ясно, че мониторингът остава, а към него се добави новият механизъм. Изводите от доклада са много болезнени и най-простият от тях е, че в България няма резултат от борбата с корупцията. Европа е наясно, че у нас корупцията е смисъл на властта, властта се осъществява заради подземието, задкулисието.

Това каза пред БНТ конституционният съдия проф. Атанас Семов по повод представените вчера от Европейската комисия доклади за върховенство на закона в страните членки на Европейския съюз.

"Европа е наясно, че в България яко се краде, наясно е, че от началото на членството ни в Европейския съюз у нас не е имало никаква воля за решаването на проблема с корупцията. Този доклад е като брюкселска дантела – наглед мек, но може да ни излезе много скъпо", заяви проф. Семов.

"Самодоволното и самозабравило се око може да прочете този доклад като положителен, но критичното око не може да не види, че отново сме с вдигнати ръце, със свалени гащи", добави той.

"Европа показа, че разбира нашите безобразия, но тя не бива да спре с доклада. Европа много ясно разбра, че българската злоупотреба с власт, корупция, използване на медиите и различния аршин при повдигането на обвинения от прокуратурата са стигнали до онази степен, която българското общество не може и не иска да търпи. Европа знае всичко за записите и шкафчетата. Сега дойде моментът, в който не може да го казва само деликатно в доклада. Европейският съюз този път ще реагира по нов начин. Представата, че Европейският съюз няма инструменти, е погрешна.", каза още Семов.

"Европейският съюз има съд, има и механизми по новия ред за обвързване на европейското финансиране с върховенството на закона", коментира конституционният съдия.

По думите му в България трябва да има конституционен модел, който да отчита националните специфики. "Сегашният опит, който се прави, не е опит за промяна, а се използва за смокиново листо, което да покрие срамотиите на властта", каза още проф. Атанас Семов

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев