АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САЩ: НЕ ПРАВИМ РАЗЛИКА МЕЖДУ "ТУРСКИ ПОТОК" И "БАЛКАНСКИ ПОТОК"

Франсис Фанън, помощник-държавен секретар по въпросите на енергийните ресурси
01.10.2020 / 20:13

За Вашингтон "Балкански поток" няма, има българска част от големия проект "Турски поток". Тази позиция заяви Франсис Фанън, помощник-държавен секретар по въпросите на енергийните ресурси. Той е на посещение в София.

"За нас името няма значение, то не променя факта, че Русия използва енергетиката като инструмент. Ние не правим разлика. Не знам, може да е проблем в превода, но за нас "Турски поток" и "Балкански поток" са едно и също", коментира Фанън в разговор с български журналисти днес.

САЩ вече обявиха, че ще наложат санкции срещу компаниите, участващи в два големи енергийни проекта с руско участие - "Северен поток 2" и "Турски поток". По тази причина властите в София начело с премиера Бойко Борисов непрекъснато говорят, че у нас се изгражда "Балкански поток", който е част от националната газова инфраструктура и едва ли не няма нищо общо с "Турски поток".

Фанън потвърди негативното отношение на САЩ към проекта "АЕЦ Белене", като посочи: "Което си говорихме за природния газ, важи и за ядрената енергетика - създаване на енергийна зависимост. Дали става дума за газопровод или за ядрена централа, говорим за сключване на брак за 50 години напред. Затова имаме геополитически притеснения", подчера той.

"АЕЦ "Белене" се основава на остаряла технология, която дори руснаците отказват да използват в собствената си страна. Защо България би искала да изпитателен полигон за остаряла технология? Споделям нашата гледна точка и тя е, че говорим за грешно похарчени пари за неподходяща технология", обясни енергийният дипломат на САЩ.

В същото време Вашингтон силно насърчава изграждането на газовата връзка между България и Гърция и смята, че алтернатива на АЕЦ „Белене“ могат да бъдат малки модулни реактори.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев