АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАД 120 ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ПОИСКАХА ОСТАВКИТЕ НА ПРЕМИЕРА, ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР И ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НС

 Антиправителствен протест в София
01.10.2020 / 19:28

123 български интелектуалци поискаха оставките на премиера Бойко Борисов и правителството, на главния прокурор Иван Гешев, на председателя на НС Цвета Караянчева и на председателя на Комисията по култура в парламента Вежди Рашидов, както и на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Интелектуалците протестират срещу редица деформации в политиката и в обществото. Те се обявяват против модела „Борисов-Доган-Пеевски“ и свързаната с него корупция, задкулисното манипулиране на достъпа до европейски фондове, продължаващата с години подигравка с парламентаризма, превърнала Народното събрание в придатък на премиера, отклоняващата вниманието инициатива за свикване на Велико народно събрание и т.н.

Под писмото са се подписали Георги Господинов, Захари Карабашлиев и други известни писатели, режисьорите Иван Добчев Стефан Командарев и Тео Ушев, оперната певица Александрина Пендачанска.

"Нещата вече ескалират до степен, която е непоносима. Има опасност енергията да се разсее, защото хората, които ни управляват, нямат чувствителност за случващото се около тях. Те са толкова обсебени от себе си, от собствените си проблеми и от собствените си чувства, че нямат реална връзка с околната среда. Това е и ролята на това писмо, да ги върне в реалността", каза в предаването "12+3" Манол Пейков, издател.

Единственият начин тези хора да бъдат вразумени и да разберат за какво става дума, и да почувстват някакъв срам е да има достатъчен натиск и този натиск да е от всички нива, подчерта Пейков.

„Хората, които се занимават с култура, интелектуалците, които често през последните месеци бяха обвинявани, че не заемат публична позиция, ето това писмо е един своеобразен виртуален отговор на именно тези обвинения, които са напълно естествени, хората са гневни и търсят котва, за която да се хванат. Във всяко едно време интелектуалците са били тази котва и те трябва категорично и ясно да заемат своята позиция", допълни Манол Пейков.

 

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев