АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ НАЛОЖИ ВЕТО ВЪРХУ ЧАСТИ ОТ ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

Президентът Румен Радев
28.09.2020 / 17:39

Президентът Румен Радев наложи вето върху част от текстове в закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Това стана ясно по време на четвъртото му за септември обръщение към народа.

Тези промени водят до служебна победа на управляващите, подчера държавният глава.

"Уважаеми сънародници", започна обръщението си Радев, "трите месеца на многохилядни национални протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор са свидетелство за дълбока криза на демокрацията."

"Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите. Знаете, че изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. Отказът на властта да чуе гласа на гражданското общество удължава агонията. В тази ситуация кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност за многобройните скандали, белязали последните години", посочи той.

Президентът остро разкритикува промените в Изборния кодекс, които предизвикаха всеобщо недоволство. Той се спря подробно на всички текстове, които прие мнозинството напук на мнението на специалисти и на опозицията.

"През миналата година законодателят постанови изисквания за машинно гласуване за президентски и парламентарни избори. С последните промени обаче се позволява едновременно въвеждане и на хартиен, и на машинен вот, което обезсмисля машинното гласуване. Тези решения трудно може да се обяснят с друго освен с желанието да се отворят възможности за хаос и изборни манипулации на управляващите.

Прехвърлянето на отговорност върху ЦИК да определят дали да се наемат или закупуват машините, на практика означава бягство от отговорност на парламента. Законодателят лишава централната избирателна комисия от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка на гласувалите и на данните от гласуването. Като изцяло вменява тези дейности на "Информационно обслужване АД", пренебрегвайки редица разпоредби за конкурсното начало в стопанската дейност и предотвратяването на злоупотребата с монополизма и нелоялната конкуренция", заяви Радев в обръщението си към българския народ.

"Исканията за оставка на правителството и главния прокурор са свидетелство за дълбока криза на демокрацията. Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите. Знаете, че изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. Отказът на властта да чуе гласа на гражданите удължава агонията.

В тази ситуацията кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност за многобройните скандали, белязали последните години. Посегателството върху изборния кодекс е подчинено на същата цел.

С оглед на изложеното налагам вето върху част от разпоредбите върху закона за изборния кодекс", завърши обръщението си Радев.

Припомняме, че миналата седмица президентът заяви пред журналисти, че за да има диалог с властта, трябва на първо време да има разкриване на истината за всички корупционни схеми, които са се случвали и продължават да се случват в България, или в противен случай порочният модел у нас ще продължи.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев