АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕСЕТКИ ЖЕРТВИ НА КОНФЛИКТА МЕЖДУ АРМЕНИЯ И АЗЕРБАЙДЖАН

Война в Нагорни Карабах
28.09.2020 / 15:47

Боевете между арменски и азербайджански сили за спорната област Нагорни Карабах продължават. Жертвите на ескалацията по официални данни са поне 39, включително цивилни.

Има и взаимни обвинения за причиняване на цивилни жертви.

Армения и Азербайджан въведоха военно положение и обявиха частична мобилизация след избухването на най-тежките сблъсъци за Нагорни Карабах от 2016-а. Нагорни Карабах се намира в Азербайджан, но е населен и се управлява от етнически арменци.

Те заявиха, че една жена и дете са били убити, от своя страна от Баку съобщиха, че 6-членно семейство е загинало при в обстрел на арменската армия.

„На ръба на пълномащабна война сме в Южен Кавказ“, предупреди арменският премиер Никол Пашинян, който призова световните сили да не допускат намеса на Анкара.

По данни на арменското министерство на отбраната почти 200 военнослужещи са ранени в Нагорни Карабах.

Баку и Ереван си оспорват Нагорни Карабах от 1988 г., когато регионът обяви отделянето си от Азербайджанската съветска република и след въоръжения конфликт от 1992 до 1994 г. Баку загуби контрола върху него.

Руското МВнР призова днес всички въвлечени страни към максимална сдържаност.

От своя страна арменският посланик в Русия заяви днес, че Турция е изпратила около 4000 бойци от Северна Сирия в Азербайджан.

След твърденията на посланика арменското външно министерство обвини Турция в пряка военна подкрепа за Азербайджан. Според ведомството Турция има пряко присъствие на място, а турски военни експерти воюват рамо до рамо с азербайджанци, който използва турско въоръжение, включително дронове.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев