АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТРОВНОТО ТРИО ОБЯВИ "ВЕЛИКО НАРОДНО ВЪСТАНИЕ" IV НА 3 ОКТОМВРИ

Протестът
28.09.2020 / 08:20

Митинг-концерт под наслов „Бъдеще за България - бъдеще за младите“ се проведе на Орлов мост. Мероприятието, на което отново бяха поискани оставките на премиера и на главния прокурор, започна в 16 часа и блокира кръстовището за около 7 часа.

На митинга от т.нар. Отровно трио обявиха, че се планира нов масов протест, който е насрочен за 3 октомври - "Велико народно въстание IV".

На концерта, освен обявените по-рано изпълнители, беше и Васко Кръпката с "Подуене блус бенд", които изпълниха емблематичната си песен "Нека бъде светлина".

На сцената се качиха и други будни българи, успели в чужбина и България и говореха, че е важно да се проявява гражданска активност и да се гласува на избори, предаде репортерката на БНР Виолета Ашикова.

Отново бяха поискани оставките на премиера и на главния прокурор, поставиха се различни проблеми като нарушени граждански права, както и законодателни въпроси в сферата на изкуството и културата.

Основните възгласи бяха за оставка, за граждански права и по-добър начин на живот.

Целта, която си поставят организаторите с този митинг концерт, е на едно място и в един ден да се покажат мащабът и готовността хората да отстояват демократичните ценности. Какво мислят за проявата двамата организатори - Виктор Иванов и Анастас Гогов:

"Позитивното говорене не изключва това човек да бъде яростен, защото ние имаме една ярост, която може да бъде и позитивна ярост, на нас ни изби именно в едно такова констативно събитие. Позитивизмът от гледна точка на това, че ние искаме да говорим за общодемократичните ценности, които някои от партиите се наричат леви, други десни, но това, което правят, не е демократично. Нас не ни интересува как са се боядисали, а това, което правят".

".. събития за хора от всички възрасти, за всички българи, които по някакъв начин разбират и разпознават необходимостта от промяната от едно ново начало".

Концертът блокира източната част на кръстовището на Орлов мост. Събитието е част от продължаващите вече 81 дни протести с искане за оставка на правителството на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Участниците в митинга обявиха, като и предишните дни, че целта им e извоюване на истинска демокрация в страната, оставка на правителството, борба с корупцията и реално правосъдие. Сред ораторите има екоактивисти, студенти и хора със свободни професии. Те посочиха че протестният митинг се прави тук, защото по традиция от 1989 година на това място се защитават гражданските свободи на хората.

Изказване направи проф. Асена Стоименова, председател на българския фармацевтичен съюз, която получи обвинение от прокуратурата "за всяване на паника чрез медийни изяви". Тя посочи, че й е била поискана парична гаранция от 20 000 лева по обвинение по член 326, ал.1, защото е предупредила пред БНР и БНТ за възможен недостиг на лекарства заради коронавируса.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев