АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

79-А ВЕЧЕР НА ПРОТЕСТ В СТОЛИЦАТА, НАПРЕЖЕНИЕ ПРЕД СГРАДАТА НА БНТ

Протестът - 79 ден
25.09.2020 / 23:49

За 79-а вечер поред протестиращи се събраха в центъра на София с искания за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Движението по столичния булевард "Цар Освободител" беше затворено в района на Президентството

Всеки ден в София ще има блокади на сгради и протестни акции, предупреди председателят на движение БОЕЦ Георги Георгиев, след като тази вечер се състоя протест пред Българската национална телевизия за свободата на словото.

Активисти на инициативата Граждански форум Орлов мост се събират утре в 08.00 ч. пред Съдебната палата.

За неделя е предвиден голям митинг-концерт на Орлов мост под наслов "Бъдеще за България".

Протестиращите допълниха списъка с исканите оставки на властимащите с това на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Според тях градоначалникът на София нарушава българското и европейското законодателство, принуждавайки протестиращите да заявяват предварително своите демонстрации. Те смятат, че проявите им не са нерегламентирани - те просто защитават демократичните си права. По думите на протестиращите тя е част от порочния кръг на властта. Те обвиняват кмета на София и за лошата градска инфраструктура и презастрояването на столицата.

С оглед на това традиционното шествие на протестиращите в столицата тази вечер се отправи по различен маршрут.

В център на гражданското недоволство се превърне сградата на Столичната община, като към 21.30 часа протестиращите започнаха да хвърлят по сградата яйца.

Малко преди 22.00 часа протестиращите напуснаха ул. "Московска" 33, където е сградата на Столична община, и се отправиха към сградата на БНТ, преди част от тях да се насочи към Орлов мост.

Към 22.30 часа възникна напрежение пред БНТ между протестиращи и полицаи, след като симпатизанти на движение БОЕЦ се опитаха да влязат в сградата на Обществената телевизия, но не бяха допуснати от охраната. Причина за възникналото напрежение е желанието на движение БОЕЦ да вземат участие в предаването по БНТ "Панорама".

Към 23.00 часа обстановката постепенно се нормализира, като няма напрежение между протестиращи и полиция. Протестиращите заявиха, че очакват здравния министър Ангелов, който взе участие в предаването "Панорама".

Друга малка група от протестиращите се насочиха към Орлов мост, където блокират ключовото кръстовище вече повече от час.

Хората на днешния протест бяха по-малобройни, като някои от тях изразиха съжаление, че тази положителна енергия за промяна се прахосва, тъй като няма добри лидери. "Днес е петък, уморени от цялата седмица протестиращите може би искат да разпуснат някъде, особено младите. За това днес е много по-спокойно от вчера, от миналия ден", посочи една от протестиращите, а според друг ще има пикове и спадове в народното недоволство.

Скандирания "Мутри вън" и "Оставка" огласиха за поредна вечер столичния бул. "Цар Освободител".

По-рано днес приключи извънредният брифинг на т. нар. "Отровно трио". От седмици наред тримата интелектуалци се занимават с въпроса: по силата на каква разпоредба е разрешено главният прокурор Ива Гешев да живее в Дом № 5 в държавната резиденция в Бояна.

По Закона за достъп до обществена информация интелектуалците са се сдобили със сведения, които по думите им разкриват редица нередности около обявените обществени поръчки за строително-ремонтните дейности на имота. Според дадената им информация сградата е двуетажна, със сутерен и тавански етаж и застроена площ от 320 кв. м., докато разгъната застроена площ пък е 960 кв. м, което е почти 1 декар, съобщиха от "Отровното трио".

Според адвокат Николай Хаджигенов прогнозната стойност на поръчката за ремонта е била 252 хил. лева без ДДС, а срокът за изпълнение – 20 дни. Обществената поръчка е спечелена от „Главболгарстрой“, но е участвала и друга фирма – „Жи Пи Груп“, която впоследствие сама се е отказала.

Ето какво каза Арман Бабикян по този въпрос:

"Всичко това означава само едно - съмнение, че някой е трябвало да бъде настанен в луксозна резиденция без никой да е наясно по каква причина главният обвинител на Републиката живее на един декар с нагласен конкурс, с четвърт милион дотук похарчени само за строително-монтажни дейности".

Във връзка с първото "Велико народно въстание", според организаторите остават редица въпроси без отговори, а именно колко са били невинните хора, пребивани на улиците, колко са били ранените и арестуваните, впоследствие колко са били оправдани след като са били задържани.

Тримата интелектуалци заявиха, че ще продължават да задават тези въпроси докато не получат отговор от страна на властимащите.

По-рано тази вечер протестиращи се събраха и пред сградата на Националната телевизия, като демонстрацията им беше под наслов "Свобода на медиите, свобода на словото". Тя е организирана от Граждански форум "Орлов мост" и основно искане е оставката на генералния директор на медията Емил Кошлуков.

Георги Георгиев председател на движение БОЕЦ заяви, че са поискали от ръководството на БНТ и протестиращи да участват в "Панорама".

"Избрахме мястото пред Националната телевизия символично, защото оставката на Кошлуков е част от първото наше общо искане - оставката на Борисов, Гешев, Цацаров и Кошлуков. А и мислим, че именно тук, пред обществената медия трябва да говорим за свобода на словото и свобода на медиите".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев