АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ПЕТЪР МАРИНОВ: ДЕПРЕСИВНИТЕ И ТРЕВОЖНИТЕ РАЗСТРОЙСТВА БЕЛЕЖАТ РЪСТ

 Проф.Петър Маринов
25.09.2020 / 12:24

„Болката е най-фундаменталният въпрос на медицината и трябва да се разглежда интердисциплинарно“, коментира в предаването „Преди всички“ , председател на Асоциацията на експертите по психично здраве, във връзка с конференцията на тема "Болката", с която ще бъде отбелязана 20-годишнината от основаването на Колегиума на частната психиатрия. Ще бъде връчена и годишната награда за принос към българската психиатрия.

„Разбира се, психиатрията се справя изключително с душевната болка, но тя е свързана силно и с телесните болки. Колегиумът по частна психиатрия успя да изгради серия от консенсусни становища, които станаха гръбнакът на медицинския стандарт по психиатрия.

Запознахме да издаваме специализирано списание по психиатрия – „Рецептор“. Водещи световни психиатри са гостували у нас на годишните конференции. И сме вече член на Европейската психиатрична асоциация“. Това отчете проф. Маринов.

Той добави, че имат признание у нас като специалисти.

По темата за битовите условия в психиатриите проф. Маринов посочи, че те са различни в различните болнични заведения.

„Друг е въпросът, че не се развиваха дневните центрове и защитените жилища. Това обаче вярвам, че ще се промени. Имаме комисия от ЕПА, която даде ясни послания за промени у нас.“

Във връзка с пандемията Covid 19 и влиянието върху хората, специалистът обясни:

„Има две проучвания, които показват, че честите психични заболявания, които са по-леките, а редките са по-тежки, като депресивни и тревожни разстройства бележат известен ръст.

Самата тема Covid 19 е темата Страх. Ирационален, надхвърлящ реалната опасност и темата навлезе като тема на мисловни отклонения. Това е доста неприятно, защото това влошава общата клинична картина.

Но ние трябва да се адаптираме и да лекуваме тези болни. При всички случаи Covid 19 оказва мощно въздействие върху психиката на всички хора, и на тези които не вярват в него“.

За ситуацията в училищата проф. Маринов посочи, че картината носи песимизъм:

„Ние трябва да свикнем да живеем с вируса. Но разбира се, стресът в детската възраст се повишава. От друга страна има позитивизъм – световната наука е форсирана да направи ваксина и това ще стане скоро, надявам се.“

„Добре е, ако медиите имат една обща стратегия за отразяване на проблемите на психично болните у нас, за да не се търси само сензацията", пожела си експертът.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев