АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

78-А ВЕЧЕР НА ПРОТЕСТ В СОФИЯ С ШЕСТВИЕ ДО ЦЕНТРАЛАТА НА ДПС

Протестът - 78 ден
25.09.2020 / 07:56

Традиционното шествие на протестиращите за 78-а поредна вечер в София се отправи по нетрадиционен маршрут - към централата на ДПС на бул. "Александър Стамболийски".

Движението по булеварда беше блокирано за кратко.

Шествието стигна до централата на ДПС малко преди 21.30 часа. Протестиращите замеряха сградата с яйца и с пликчета с бяла боя. Охраната на сградата и полицията не се намесиха.

Централата на ДПС се намира на ъгъла на бул. "Александър Стамболийски" и ул. "Братя Миладинови" и движението по булеварда остана затворено за около 30 минути. Самата акция пред централата на ДПС продължи около 15 минути.

Около 22.00 часа протестиращите се върнаха обратно към "триъгълника на властта", откъдето шествието се отправи традиционно към Орлово мост. Kлючовото кръстовище беше блокирано от малка група протестиращи. Малко след 23 часа движението беше освободено.

Поредната вечер на антиправителствен протест премина спокойно и без напрежение.

По-рано вечерта от импровизираната трибуна на площад "Независимост" адвокат Николай Хаджигенов от "отровното трио" обяви, че изненада тази вече е, че шествието ще има друг маршрут - не до Орлов мост, а до централата на ДПС на бул. "Стамболийски", която той нарече "политическия дом на скрития съдружник на властта - депутата от ДПС Делян Пеевски".

Той обясни, че причината е, че от ДПС държат на главния прокурор Иван Гешев, докато протестиращите настояват и за неговата оставка, както и за "цялостно държавно творчество на ДПС в продължение на 30 години".

Адвокат Хаджигенов каза още, че темата на четвъртото поред "Велико народно въстание", което скоро ще бъде насрочено, ще бъде "Лебедово езеро", заради ръководството на МВР и че протестиращите ще очакват жандармеристите да бъдат с балетни пачки.

По-рано тази вечер беше блокирано движението в центъра на София, след като протсетиращите затвориха булевард "Цар Освободител" с камиона с озвучителна техника. Движението по булевард "Дондукоков" е нормално.

Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на правителството на Борисов, на главния прокурор Гешев, служебен кабинет и честни предсрочни избори.

Площад "Независимост" беше озвучен от рок хитове.

Протестиращите коментираха:

"Изходът от ситуацията е всъщност оставката на премиера Бойко Борисов. Виждаме, той продължава от мобилния си щаб да се заяжда с президента на републиката. Това за мене е една комплексарска постъпка. Но пък хората са упорити".

"Няма да отстъпим. Ако Борисов иска диалог, да дойде тук и да го води. Само че той 78 дена се крие, управлява държавата от една джипка, не е ясно изобщо къде е, пуска някакви фейсове".

"Виждаме, че държавата се управлява по индиански".

Междувременно около 50 души се включиха в традиционното за четвъртък протестно шествие в Пловдив. Те преминаха първоначално по централната пешеходна улица. След това блокираха бул. Цар Борис Трети Обединител в посока Сточна гара, както и кръстовището с бул. Христо Ботев.

Демонстрантите заявиха, че исканията им остават непроменени - оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Протестът протича спокойно.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев