АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВИШЕГРАДСКАТА ЧЕТВОРКА: НОВИЯТ ПЛАН НА ЕС ЗА МИГРАЦИЯТА Е НЕПРИЕМЛИВ

 Премиерите на Словакия Игор Матович, на Полша Матеуш Моравецки, на Унгария Виктор Орбан и на Чехия Андрей Бабиш (отляво надясно) - Брюксел, 24 септември 2020
24.09.2020 / 19:51

Новият пакт за миграцията и убежището е неприемлив за Вишеградската четворка, заяви чешкият премиер Андрей Бабиш, цитиран от Ройтерс.

Той бе в Брюксел заедно с колегите си Виктор Орбан от Унгария и Матеуш Моравецки от Полша, където тримата обсъдиха с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен направените вчера предложения за пакта.

"Стратегията трябва да бъде такава, че тези хора да стоят и да живеят в своите страни, а ние трябва да направим максимума за това", допълни той.

Днес ние заедно представихме нашата гледна точка. Тя е предварителна. Този миграционен пакет наброява няколкостотин страници и е нужно внимателно да го анализираме. Ние сме открити за подкрепа в различни форми, но ние имаме свои принципи, които поддържаме", подчерта полският премиер.

Унгарският му колега Виктор Орбан заяви, че миграционната реформа, предложена вчера от Брюксел, не е пробив, предаде "Франс прес".

"В основата си миграционният подход остава все така непроменен. Пробив няма", каза Орбан и припомни, че позицията на Унгария е миграцията да бъде спряна.

Унгария е особено недоволна от „задължителната солидарност“ при разселването на мигранти вместо досегашното правило, че молбите за убежище са от компетенцията на първата страна-членка на Съюза, в която те пристигат.

Мигрантите, влизащи в ЕС, трябва да бъдат спирани и връщани в родните си страни, заяви чешкият премиер Андрей Бабиш, цитиран от "Ройтерс".

Той поиска още жителите на емигрантски държави да получават помощ на място, за да не поемат към Европа.

Планът предвижда всяка страна, която не желае да поеме бежанци от държавите на първа линия, да спонсорира тяхното завръщане. Страните, които желаят да подслонят мигранти, ще получават от бюджета на Общността 10 000 евро за възрастен и 12 000 евро за дете.

Говорителката на Комисията Дана Спинант отказа да съобщи подробности за срещата.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев