АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МВНР ОБЯВИ ДВАМА РУСКИ ДИПЛОМАТИ ЗА ПЕРСОНА НОН ГРАТА

МВнР
23.09.2020 / 22:35

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Руското посолство бе уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната, уточниха от МВнР.

По-рано днес стана ясно, че прокуратурата е събрала доказателства за извършвана разузнавателна дейност у нас от двама руски граждани, ползващи се с дипломатически имунитет. За това главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи, съобщиха от държавното обвинение.

В рамките на досъдебно производство, образувано по сигнал на ДАНС, спецобвинението е установило, че от 2016 година досега двамата руски граждани са събирали информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната ни техника.

Информацията, представляваща държавна и служебна тайна, е била за нуждите на руското военно разузнаване. Двамата са контактували и с българи с достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи българските граждани са получавали пари срещу информацията.

След като е установено, че става дума за лица с дипломатически статут, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения наказателното производство е спряно, съобщават от спецобвинението.

Българското МВнР е извикало съветник-посланика на Русия в София Михаил Барилович и му е съобщило за решението си относно двамата дипломати, съобщи дипломатическата мисия на Москва у нас, цитирана от ТАСС.

„Доказателства, потвърждаващи осъществяването на дейности, несъвместими със статута им, не са били представени. Руската страна си оставя правото на ответни „огледални мерки“, посочват още от руското посолство.

„Решението на българските власти няма да остане без отговор, то нанася щети на отношенията на двете страни, коментира и председателят на комисията по международни въпроси в Държавната дума Леонид Слуцкий.

Преди близо година спецпрокуратурата съобщи, че работи по сигнал, че служител на руското посолство е е събирал информация, която представлява държавна тайна.

Впоследствие МВнР излезе с нота до руското посолство дипломатът да напусне България.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев